fbpx
Hem Recept Tre recept med fläskfilé

Tre recept med fläskfilé

av Redaktionen

Fläskfilé är fantastiskt enkelt att tillaga och passar lika bra till fest som till vardags. Vad sägs om att göra en härlig fläskfilé-gryta eller sprängd fläskfilé med kokt potatis? Vill du bjuda på något mer ovanligt så kan du med fördel servera kall fläskfilé i gelé.

Kall fläskfilé i gelé – det här behöver du:

  • 400 g fläskfilé
  • 75 g kantareller
  • 1 klyfta vitlök
  • 8 pimentofyllda oliver
  • 2 msk margarin
  • Peppar
  • Salt

Till skyn:

  • 1,5 dl buljong
  • 3 blad gelatin
  • 3 msk torr sherry

Så här gör du:

  • Skär bort hinnor och senor på filén.
  • Skär filén i 2,5 cm tjocka skivor.
  • Bulta ut skivorna med knuten hand.
  • Rensa, skölj och skiva kantarellerna.
  • Skiva oliverna.
  • Gnid köttet med en ituskuren vitlöksklyfta.
  • Bryn köttet i hälften av margarinet (ca 2,5 minuter på var sida).
  • Krydda med salt och peppar.
  • Ta upp köttet. Låt det kallna.
  • Bryn svampen i resten av margarinet. Fräs i ca 10 minuter.
  • Krydda med peppar och salt.
  • Ta upp kantarellerna.
  • Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten (ca 10 minuter).
  • Blanda sherry och buljong. Värm till kokpunkten.
  • Krama vattnet ur gelatinbladen. Lös upp dem i buljongen.
  • Låt geléet kallna i ett kallt vattenbad.
  • Lägg de kalla köttskivorna på ett vackert serveringsfat.
  • Lägg kantareller och oliver på köttskivorna.
  • Ös köttet med geléet innan detta stelnat.
  • Ställ rätten kallt i minst 1 timme. Skyn ska stelna helt.
  • Servera rätten tillsammans med en god grönsallad och varma pain riche.

Sprängd fläskfilé – det här behöver du:

  • 700 g fläskfilé

Till saltlagen:

  • 1 l vatten
  • 0,2 dl socker
  • 0,7 dl salt

Till kokningen:

  • 1 morot
  • 1 purjolök
  • 1 dillkvist
  • 2 persiljekvistar
  • 6 pepparkorn

Så här gör du:

  • Koka upp saltlagen. Låt den kallna.
  • Skär bort hinnor och senor från köttet.
  • Lägg köttet i en kruka. Häll över den kalla lagen. Köttet ska vara täckt med lag.
  • Lägg på en tallrik.
  • Låt köttet dra i lagen på en kall plats i 2 dygn.
  • Ta upp köttet och skölj det.
  • Lägg det i en gryta med vatten som täcker ordentligt.
  • Koka upp och skumma.
  • Rensa morot och purjolök. Skär dem i bitar.
  • Tillsätt morot, purjolök, dill, persilja och pepparkorn.
  • Låt köttet koka mört i ca 20 minuter.
  • Låt det kallna i koklagen med grytan i ett kallt vattenbad.
  • Servera grytan med smörsvängda grönsaker, gräddfil och kokt potatis.

Fläskfilé i gryta – det här behöver du:

  • 400 g fläskfilé
  • 1 msk margarin
  • 4 morötter
  • 250 g gröna bönor
  • En halv purjolök
  • En halv schalottenlök
  • 2 dl buljong
  • 1 dl crème fraiche
  • Peppar
  • Salt

Så här gör du:

  • Skär bort hinnor och senor på köttet.
  • Skrapa morötterna. Skär dem i slantar.
  • Snoppa och skölj bönorna.
  • Skala och skär lökarna.
  • Bryn fläskfilén på alla sidor i margarinet.
  • Tillsätt lökarna.
  • Krydda med peppar och salt.
  • Tillsätt morotsslantarna samt 1 dl av buljongen.
  • Låt köttet eftersteka under lock (ca 10 minuter).
  • Lägg ner bönorna.
  • Låt rätten steka i ytterligare 10 minuter.
  • Ta upp köttet. Håll det varmt under folie.
  • Häll ner resten av buljongen i grytan.
  • Häll i crème fraiche. Koka upp.
  • Låt såsen koka ihop tills den tjocknat en aning.
  • Smaka av med lite peppar och salt.
  • Servera med kokt potatis och en god sallad.
Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar