448
Fläskfilé är fantastiskt enkelt att tillaga och passar lika bra till fest som till vardags. Vad sägs om att göra en härlig fläskfilé-gryta eller sprängd fläskfilé med kokt potatis? Vill du bjuda på något mer ovanligt så kan du med fördel servera kall fläskfilé i gelé.
Kall fläskfilé i gelé – det här behöver du:
- 400 g fläskfilé
- 75 g kantareller
- 1 klyfta vitlök
- 8 pimentofyllda oliver
- 2 msk margarin
- Peppar
- Salt
Till skyn:
- 1,5 dl buljong
- 3 blad gelatin
- 3 msk torr sherry
Så här gör du:
- Skär bort hinnor och senor på filén.
- Skär filén i 2,5 cm tjocka skivor.
- Bulta ut skivorna med knuten hand.
- Rensa, skölj och skiva kantarellerna.
- Skiva oliverna.
- Gnid köttet med en ituskuren vitlöksklyfta.
- Bryn köttet i hälften av margarinet (ca 2,5 minuter på var sida).
- Krydda med salt och peppar.
- Ta upp köttet. Låt det kallna.
- Bryn svampen i resten av margarinet. Fräs i ca 10 minuter.
- Krydda med peppar och salt.
- Ta upp kantarellerna.
- Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten (ca 10 minuter).
- Blanda sherry och buljong. Värm till kokpunkten.
- Krama vattnet ur gelatinbladen. Lös upp dem i buljongen.
- Låt geléet kallna i ett kallt vattenbad.
- Lägg de kalla köttskivorna på ett vackert serveringsfat.
- Lägg kantareller och oliver på köttskivorna.
- Ös köttet med geléet innan detta stelnat.
- Ställ rätten kallt i minst 1 timme. Skyn ska stelna helt.
- Servera rätten tillsammans med en god grönsallad och varma pain riche.
Sprängd fläskfilé – det här behöver du:
- 700 g fläskfilé
Till saltlagen:
- 1 l vatten
- 0,2 dl socker
- 0,7 dl salt
Till kokningen:
- 1 morot
- 1 purjolök
- 1 dillkvist
- 2 persiljekvistar
- 6 pepparkorn
Så här gör du:
- Koka upp saltlagen. Låt den kallna.
- Skär bort hinnor och senor från köttet.
- Lägg köttet i en kruka. Häll över den kalla lagen. Köttet ska vara täckt med lag.
- Lägg på en tallrik.
- Låt köttet dra i lagen på en kall plats i 2 dygn.
- Ta upp köttet och skölj det.
- Lägg det i en gryta med vatten som täcker ordentligt.
- Koka upp och skumma.
- Rensa morot och purjolök. Skär dem i bitar.
- Tillsätt morot, purjolök, dill, persilja och pepparkorn.
- Låt köttet koka mört i ca 20 minuter.
- Låt det kallna i koklagen med grytan i ett kallt vattenbad.
- Servera grytan med smörsvängda grönsaker, gräddfil och kokt potatis.
Fläskfilé i gryta – det här behöver du:
- 400 g fläskfilé
- 1 msk margarin
- 4 morötter
- 250 g gröna bönor
- En halv purjolök
- En halv schalottenlök
- 2 dl buljong
- 1 dl crème fraiche
- Peppar
- Salt
Så här gör du:
- Skär bort hinnor och senor på köttet.
- Skrapa morötterna. Skär dem i slantar.
- Snoppa och skölj bönorna.
- Skala och skär lökarna.
- Bryn fläskfilén på alla sidor i margarinet.
- Tillsätt lökarna.
- Krydda med peppar och salt.
- Tillsätt morotsslantarna samt 1 dl av buljongen.
- Låt köttet eftersteka under lock (ca 10 minuter).
- Lägg ner bönorna.
- Låt rätten steka i ytterligare 10 minuter.
- Ta upp köttet. Håll det varmt under folie.
- Häll ner resten av buljongen i grytan.
- Häll i crème fraiche. Koka upp.
- Låt såsen koka ihop tills den tjocknat en aning.
- Smaka av med lite peppar och salt.
- Servera med kokt potatis och en god sallad.
Facebook Kommentarer