fbpx
Hem Efterrätter Gör din egen apelsinglass och apelsinkaka

Gör din egen apelsinglass och apelsinkaka

av Redaktionen

Desserter och kakor med apelsinsmak är aldrig fel, och skapar du dem från grunden så får du dessutom i dig en mängd nyttigheter. Det finns läkare som menar att så länge du äter minst en apelsin samt ett ägg per dygn så får du i dig allt du behöver. De här desserterna innehåller både och så du kan äta dem med ett mycket gott samvete.

Apelsinglass – det här behöver du:

  • 1,5 dl färskpressad apelsinsaft
  • Rivet skal från en apelsin
  • 2 äggulor
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk strösocker
  • Riven choklad
  • En rund sockerkaksform på 1 – 1,5 liter (aluminium eller plast)

Så här gör du:

  • Tvätta apelsinen ordentligt i ljummet vatten. Borsta den.
  • Riv apelsinskalet.
  • Vispa äggulorna luftiga med strösockret.
  • Tillsätt apelsinsaften och det rivna skalet.
  • Vispa grädden så den blir riktigt tjock.
  • Blanda den vispade grädden med apelsinkrämen.
  • Häll upp i en form.
  • Låt stå i frysen i ca 4,5 timmar.
  • Rör emellanåt i glassen under infrysningen så att äggulorna inte lägger sig i formens botten.
  • Ta ut glassen och vänd upp den på ett vackert serveringsfat.
  • Strö riven choklad över glasskakan.
  • Servera genast.

Apelsinkaka – det här behöver du:

  • 4 dl vetemjöl
  • 3 ägg
  • 1 tsk bakpulver
  • 200 g smör
  • 2,2 dl socker
  • En springform

Till saftlagen:

  • Saften samt det rivna skalet av 2 apelsiner
  • 1,8 dl socker

Till glasyren:

  • 1,5 msk apelsinsaft
  • 1,5 dl florsocker
  • 1 msk smör

Så här gör du:

  • Sätt på ugnen (ca 175 grader).
  • Rör smöret mjukt med sockret.
  • Rör ner äggen ett i taget.
  • Vispa till en skummig och lätt blandning.
  • Sikta ihop bakpulver och vetemjöl. Blanda ner utan att röra för mycket.
  • Smörj och bröa springformen.
  • Häll i smeten i din form.
  • Grädda kakan i den nedre delen av ugnen i ca 75 minuter.
  • Gör saftlagen medan kakan gräddas: börja med att tvätta apelsinerna ordentligt.
  • Borsta apelsinerna med en mjuk borste.
  • Riv skalen.
  • Pressa ur saften.
  • Häll skalen samt saften i en skål.
  • Rör ner sockret i skålen. Rör om tills det upplösts.
  • Ta ut kakan ur ugnen.
  • Häll saftlagen över kakan i formen.
  • Låt kakan kallna. Vänd upp den på ett serveringsfat.
  • Gör din glasyr precis innan servering: sikta florsockret och tillsätt apelsinsaften lite i taget. Tillsätt smöret och rör glasyren slät och jämn.
  • Täck kakan med glasyren.
Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

2 kommentarer

Rolf Lundin februari 2, 2022 - 1:38 e m

Hittar ingen utskriftsfunktion på recepten. Ska inte behöva fota av sidorna. Varför blir det små svarta fyrkanter bland ingredienserna? Det blir svårläst.

Svara
Malin Toverud april 14, 2022 - 10:31 f m

Hej Rolf, tack för återkoppling om utskriftsfunktion och svarta fyrkanter.

Svara

Skriv en kommentar