Har du semester? Eller vill bara ha lite extra tid att njuta av sommaren ändå, kanske ute på promenad eller inne med en bok? Oavsett vad du helst vill göra försöker vi hjälpa till med fem lättlagade recept för veckans vardagar. Må så gott!
Måndag: Pasta med mozzarella och basilika
Vi inleder veckan med en smak av Medelhavet, i form av basilika, tomat, oliver, italienska ostar och fräsch citron.
Du behöver:
500 g färsk pasta
2 vitlöksklyftor
250 g cocktailtomater
1 kruka basilika
½ dl riven färsk parmesanost
1 näve goda svarta oliver
olivolja
125 g mozzarella
½ citron
Till garnering:
1 citron
4 msk pinjenötter
Gör så här:
Finhacka vitlöken och fräs den i en stekpanna med lite olivolja. Dela tomaterna och hacka basilikan. Vänd ned dessa i stekpannan tillsammans med oliverna. Pressa saften av en halv citron över och ställ åt sidan.
Koka pastan enligt beskrivningen på paketet. Riv eller skär mozzarellan i mindre bitar, och dela citronen i fyra klyftor.
Värm på tomatröran igen, och blanda ned parmesanosten. Servera med pastan, och toppa med mozzarella, pinjenötter och en citronklyfta per person.
Tisdag: Ugnsstekt lax med kall citronsås
Middagsmat när den är som bäst: lättlagad, nyttig och ruskigt god.
Du behöver:
900 g potatis
600 g laxfilé
1 tsk smör
2 krm salt
1 krm svartpeppar
250 g broccoli
150 g sockerärter
½ gurka
½ citron
Till citronsåsen:
3 dl gräddfil
½ citron
1 tsk flytande honung
salt
svartpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Börja koka potatisen.
Riv skalet av en halv citron (gärna på längden) och pressa ur saften. Blanda med gräddfil och honung till såsen, smaka av med salt och peppar och ställ kallt till servering. Dela den andra citronhalvan i klyftor.
Smörj en ugnsform med lite smör. Lägg i laxen och krydda med salt och peppar. Stek laxen mitt i ugnen i 12–15 minuter.
Koka upp cirka 2 liter vatten med 1 tsk salt i en kastrull. Skär broccolin i buketter och koka i 3 minuter. Låt sockerärterna koka med den sista halva minuten. Häll av vattnet och lägg över grönsakerna i en skål. Tärna gurkan och blanda ned.
Servera laxen med potatis, grönsakerna samt den kalla såsen och citronklyftor till.
Onsdag: Falafelbowl med korianderyoghurt
Malmö må vara falafelns huvudstad, men den smakar lika gott överallt – särskilt i trevligt sällskap. Här serveras den i en fräsch bowl, där du förstås kan variera innehållet efter vad du gillar och har hemma.
Du behöver:
3 dl bulgur
400 g falafel
1 msk olivolja
1 mogen avokado
½ gurka
½ dl mandel
65 g mâchesallat
Till korianderyoghurt:
2 dl turkisk yoghurt
½ kruka koriander
salt
peppar
Till servering:
syrad rödlök
hummus
Gör så här:
Koka bulgurn enligt anvisning på förpackningen. Stek falafeln frasig och gyllenbrun i oljan. Hacka under tiden koriandern och blanda med yoghurt. Smaka av med salt och peppar.
Dela, kärna ur och skiva avokadon. Skär gurkan i remsor med hjälp av en potatisskalare. Grovhacka mandeln.
Lägg bulgur i botten på fyra portionsskålar. Lägg upp avokado, gurka, mâchesallat och falafel. Ringla över korianderyoghurt och strö på mandel, och servera tillsammans med syrad rödlök och hummus.
Torsdag: Krämig broccoli- och potatissoppa
Snabblagad, god och mättande soppa. Variera gärna genom att slänga i dina favoritörter; kanske har du några på fönsterbrädan i köket eller i din trädgård? Timjan, oregano, persilja – vad gillar du?
Mixa alltsammans med en stavmixer. Häll i grädden och värm eventuellt upp soppan igen om du vill ha den varmare. Servera eventuellt med en klick crème fraiche i varje skål, eller med krutonger eller en god ostsmörgås till.
Fredag: Fläskfilétaco de lux
Kött och majskolvar fixar du enkelt på grillen eller i ugnen. Medan köttet blir klart hinner du fixa övriga tillbehör – om ni inte är flera som hjälps åt förstås.
Du behöver:
ca 600 g fläskfilé
½ msk olivolja
2 msk tacokrydda
4 majskolvar
Till guacamole:
2 avokador
1 vitlöksklyfta
1 dl hackad koriander
½ lime, pressad saft av
salt
Till tomatsalsa:
300 g körsbärstomater
300 g tacosalsa
Tillbehör:
tortillabröd
gräddfil
färsk koriander
Gör så här:
Tänd grillen, eller sätt ugnen på 160 grader. Invänta lagom temperatur.
Putsa fläskfilén, gnid in den med olja runt om och gnugga in tacokrydda, Lägg den på grillen, eller låt den få fin yta i en grillpanna innan du flyttar över den till ugnen. Tillaga tills innertemperaturen nått 65–68 grader, det tar cirka 10 minuter. Låt den gärna vila i folie en stund innan du skär upp den i skivor.
Mosa avokado, pressa vitlök och hacka koriander. Blanda alltsammans till en guacamole, smaka av med limesaft och salt.
Tärna tomaterna och vänd ned i salsan.
Skiva köttet och servera i tortillabröd tillsammans med guacamole, tomatsalsa, gräddfil och eventuellt extra koriander.