fbpx
Hem Hälsa Ät mer jordgubbar – av dessa 11 hälsosamma skäl

Ät mer jordgubbar – av dessa 11 hälsosamma skäl

av Maria Starberg

Få saker är så starkt förknippade med svensk sommar som jordgubbar är. Och förutom att det är underbart gott är det också något av det nyttigaste vi kan äta. Visste du allt det här? 

1. Bra för blodvärdet

Framför allt kvinnor kan behöva få i sig mer järn, och i jordgubbar finns järn i kombination med rik mängd av C-vitamin som hjälper kroppen ta upp järn. C-vitaminhalten är faktiskt högre än i apelsiner! Jordgubbar innehåller också folsyra, som bidrar till att bilda fler röda blodkroppar. 

2. Bra för ögonen

Jordgubbar är rika på antioxidanter som kan hjälpa till att skydda mot grumliga ögon vid grå starr. C-vitaminerna skyddar också ögonen mot fria radikaler från solens UV-strålar. 

3. Bra för magen

Jordgubbarnas höga innehåll av fibrer gör att de mättar bra, men fibrerna hjälper också mot trög mage. Risken för många magrelaterade besvär, inklusive magsår, minskar om du äter rikligt med jordgubbar. 

4. Färre förkylningar

Enligt Bärfrämjandet har de som äter mycket jordgubbar så mycket som 60 procent färre förkylningar. Det är inte lite det! Den immunförsvarshöjande effekten kommer främst från c-vitaminerna. 

5. Inflammationshämmande

I en studie med 26 000 kvinnor som åt två portioner jordgubbar i veckan sågs lägre tendens till inflammation i kroppen. I jordgubbarna finns fenoler, en slags antioxidant, som lugnar ner vissa enzymer i kroppen som annars kan ha en inflammatorisk effekt.

6. Bra för att hålla hjärnan vital

I en långtidsstudie, där 120 000 sjuksköterskor deltog, testades minne, inlärning och tänkande. Resultatet visade det sig att de som åt mest jordgubbar och andra bär rika på flavonoider höll hjärnan ung längst, och forskarna beräknar att vi kan bromsa hjärnans förfall med två och ett halvt år. 

7. Gör så att träningen går lättare

Nitrat, som finns i jordgubbar, förhindrar muskeltrötthet vid fysisk aktivitet. Det sägs även öka flödet av blod och syre till musklerna.

8. Bra för hjärtat

Jordgubbsextrakt har visat sig kunna aktivera ett protein i kroppen som kallas för Nrf2. Detta protein hjälper till att minska blodfetter och kolesterol, som annars kan leda till hjärt- och kärlproblem.

9. Kan ge vitare tänder

Syran i jordgubbar fungerar som naturligt blekmedel, och kan bidra till att missfärgningar från kaffe, te och vin försvinner. 

10. Kan minska rynkorna

Jordgubbarnas höga innehåll av C-vitamin ökar produktionen av kollagen som bidrar till hudens elasticitet. Ellagsyran som finns i jordgubbarna skyddar också mot solens UV-strålar, och förhindrar att rynkor uppstår. Att äta mer jordgubbar bidrar på så sätt till en friskare och spänstigare hy. 

För att ta hand om huden utvändigt kan du göra en enkel ansiktsmask som rengör, tar bort döda hudceller, mjukgör och verkar läkande och antiseptisk genom att mosa 8–10 jordgubbar och blanda dem med 2–4 teskedar honung så du får en jämn konsistens. Fördela över ansiktet och låt verka i cirka 5 minuter. Skölj av med ljummet vatten och badda huden torr. 

11. Kan förebygga cancer

Det amerikanska cancerforskningsinstitutet, AICR, har gjort en metastudie av tillgänglig forskning kring jordgubbars möjliga förmåga att förebygga cancer, och har kommit fram till att resultaten är trovärdiga när det gäller att minska risken för cancer i mat- och luftvägar, till exempel mun, näsa, svalg, lungor, mage och ändtarm. 

Korta fakta om jordgubbar:

  • Smultron, Fragaria vesca, är vår vilda form av jordgubbar.
  • På 1700-talet kom jordgubben, Fragaria x ananassa, till Sverige från Frankrike där man odlat fram den genom att korsa nordamerikanska scharlakanssmultron, fragaria virginiana, med sydamerikanska jättesmultron, fragaria chiloensis.
  • Svenska jordgubbar är i regel sötare än importerade, beroende på både våra långa, ljusa dagar och det svalare klimatet – ju svalare nätter, desto mindre sockerarter förbränns i plantan.
  • Precis som med vin vinner jordgubbarna smakmässigt på att serveras i rätt temperatur! Den goda smaken framträder bäst när de är rumstempererade, så om du förvarat dem i kylskåp, ta fram dem i god tid.
  • Svenska jordgubbar behöver bara sköljas om det finns jord på dem. Snoppa dem först efter att du sköljt dem, för att bevara smaken. 
  • Om du ska frysa in jordgubbar så får du bäst resultat om du skivar och sockrar dem lätt. De bör förvaras kallare än minus 17 grader. 
  • Oavsett hur mycket vi än önskar det så är det svårt att få tag på ekologiska jordgubbar i butik. Anledningen till det är att jordgubbar är ytterst känsliga mot både insekter och mögel och tvingas därför bli hårt besprutade.
  • Eftersom att jordgubbar besprutas så kraftig är det inte konstigt om man tror att det finns hälsofaror med att äta jordgubbar, men gränsvärdet för besprutning av jordgubbar inom EU är så pass strängt att ett barn skulle behöva äta 30kg jordgubbar om dagen för att riskera att få i sig skadliga nivåer av bekämpningsmedel. Du går alltså helt säker!
Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar