fbpx
Hem Övrigt Swedish Meatballs – IKEA har släppt receptet till sina köttbullar!

Swedish Meatballs – IKEA har släppt receptet till sina köttbullar!

av Maria Starberg

Saknar du också IKEA´s köttbullar? I sådana fall är du inte ensam. I April valde varuhuset i Storbritannien att avslöja receptet på de världskända köttbullarna i en klassisk bruksanvisning. Du hittar det både i originalformat och på svenska här nedan!

Coronakris och köttbullar

När corona slog till ordentligt så valde IKEA Sverige att stänga ned sina restauranger för att minska smittspridningen under den rådande krisen och i andra länder så har varuhuset beslutat sig för att stänga ned helt under en period. Därför beslöt sig IKEA i Storbritannien för att dela med sig av receptet på IKEAS världskända köttbullar. 

Men vad är egentligen köttbullar utan sås? IKEA har därför också släppt receptet på sin ryktbara gräddsås. Så om du saknar IKEA-köttbullarna så ta dig en titt på receptet nedan. 

Ikeas köttbullar med gräddsås (4 portioner):

500 g nötfärs
250 g fläskfärs
1 finhackad gul lök
1 finhackad vitlöksklyfta 
100 g skorpmjöl
1 ägg
5 msk mjölk
salt och peppar

Gräddsås: 

En skvätt olja
40 g smör
40 g vetemjöl 
150 ml grönsaksbuljong
150 ml köttbuljong
150 ml vispgrädde
2 tsk sojasås
1 tsk Dijonsenap

Gör så här:

  1. Blanda ihop nöt- och fläskfärs i en skål så att färsen finfördelas. Blanda i lök och vitlök, skorpmjöl och ägg. Blanda väl. Tillsätt mjölk och smaka av med salt och peppar.
  2. Forma små köttbullar av degen och lägg dem på en tallrik. Täck över köttbullarna med plastfolie och låt dem ligga i kylskåpet ett par timmar. 
  3. Hetta upp oljan i en stekpanna under medelvärme och bryn köttbullarna runt om.
  4. Flytta över de brynta köttbullarna in i en ugnsfast form med lock och tillaga dem i en ugn i 180 grader (varmluftsugn 160 grader) i ca 30 minuter.
  5. Under tiden kan du passa på tillaga gräddsåsen i en kastrull. Smält 40 gram smör. Blanda i vetemjöl och rör om ett par minuter. Tillsätt 150 ml grönsaksbuljong och 150 ml köttbuljong och fortsätt att blanda. Tillsätt sedan 150 ml vispgrädde, 2 tsk sojasås och 1 tsk Dijonsenap och rör om. Låt såsen sjuda lätt till önskad konsistens.
  6. Servera köttbullarna och gräddsåsen med potatismos, eller kokt potatis, och lingonsylt.
Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar