fbpx
Hem Kött Allt du behöver veta om köttbullar

Allt du behöver veta om köttbullar

av Maria Starberg

Den finns mycket man kan göra med köttbullar. Varje land har sin egen stil när det kommer till att servera köttbullar. Här har vi samlat intressanta fakta om köttbullen

Vad är en köttbulle

En köttbulle är köttfärs som rullats till en liten boll, och vanligtvis blandats med andra ingredienser som lök, vitlök, ägg, kryddor och brödsmulor. Efter att den rullats tillagas den genom att stekas, bakas, ångas eller bräseras. Olika länder har olika metoder vad gäller tillagning av köttbullar.

Köttbullens historia

Köttbullen är populär över hela världen. Olika kulturer har sin egen variant av tillagning av köttbullar. Köttet varierar även i olika länder. Till exempel används lammkött i köttbullar i flera arabiska kokböcker. Genom de olika metoderna av tillagning av köttbullar är köttbullens exakta ursprung okänt. Man tror att den ursprungliga köttbullen är koftkan, vilket är köttfärs som blandats med ris, bulgur eller mosade linser. Koftka lagades ursprungligen av perserna som så småningom delade med sig av kunskaperna till araberna. Koftka reste med araberna längst handelsvägarna till Grekland, Nordafrika och Spanien.

Många har uppskattat köttbullens flexibilitet vid tillagning och dess överkomliga pris, bland annat italienska immigranter under 1800- och 1900-talet. Dessa italienska immigranter kom från Italiens fattiga regioner och sökte efter den billigaste maträtten tillgänglig. Därför blev deras vanligaste rätt den italienska polpetten. De förbättrade rätten genom att lägga till andra ingredienser för att göra den mer smakrik och för att se godare ut. Olika kulturer har sin egen version av köttbullen. Till exempel de spanska albondigas, de kinesiska lejonhuvudena, de sydafrikanska skilpedjies, de holländska bitterballen och förstås, de svenska köttbullarna.

Vanliga misstag vid tillagning av köttbullar

Varje kultur har sitt sätt att tillaga den perfekta rätten med köttbullar. Vissa lägger till örter och kryddor, brödsmulor som bindemedel, medan andra blandar olika sorters kött för att göra köttbullen mer smakrik. Det finns dock olika vanliga misstag som görs vid tillagningen och som man bör försöka undvika.

Dessa är de vanliga fel som människor gör vid tillagning av köttbullar:

  1. Att inte lägga till salt. Som tumregel bör varje kilo kött smaksättas med två teskedar salt.
  2. Att inte anse örter viktigt. Örter och kryddor är viktigt vid tillagning av köttbullar av italiensk stil. Blanda örter som mint, oregano, vitlök och lök, för att nämna några få.
  3. Ägg läggs till för att binda fukt. Detta är felaktigt då ägg inte är en källa till vätska. Ägg används som bindemedel för köttet, samt brödsmulor och örter.
  4. Att blanda med sked. Många vill inte smutsa ner händerna och blandar därför med en sked. Lägg till alla ingredienser i en skål och använd dina händer för att blanda dem. Att använda händerna blandar ingredienserna utan att mosa köttet.
  5. Alla köttbullar måste vara av samma storlek. Köttbullar kommer i många olika storlekar vilket beror på vilken maträtt du tillagar.
  6. Att rulla bollarna med torra händer. Blandningen kommer att fastna på dina fingrar om de är torra, vilket gör det svårt att blanda och rulla bollarna. Olja händerna något för att rulla blandningen med lätthet.
  7. Bry dig inte om röran. Att tillaga köttbullar orsakar en viss röra. Det bästa är förstås att rengöra efter sig, då det gör arbetet i köket lättare.
  8. Att inte bryna. Det är en god idé att bryna köttbullarna för att få en fin brun stekyta.
Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar