Det är semestertider, men vädret verkar inte riktigt hålla med. Regn, åska och kall luft – det låter helt enkelt som en vanlig, svensk sommar. I veckans enkla bjuder vi därför på recept som både är enkla och snabba, men som också ger lite extra semesterfeeling!
Måndag: Krämig sparrispasta med citron och pinjenötter
Lättlagad pasta med sparris och pinjenötter i en krämig sås som passar både som lunch och middag!
Du behöver:
400 g Tortiglioni
500 g sparris, färsk
100 g parmesanost
50 g pinjenötter
1 citron
1 msk olivolja
½ tsk chiliflakes
3 krm salt
1 krm svartpeppar
1 dl pastavatten
Gör så här:
Koka pastan i saltat vatten enligt anvisning på förpackningen.
Dela sparrisen i tre delar. Riv parmesanosten fint på ett rivjärn.
Hetta upp olja i en stekpanna och stek sparris och pinjenötter tillsammans med chiliflakes.
Tillsätt 1 dl kokande pastavatten till sparrisen och låt det koka in.
Sila av pastavattnet och tillsätt pastan till sparrisen. Vänd ner riven ost och rivet citronskal. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Tisdag: Melonsallad med räkor
En fräsch sallad med melon, räkor, krispiga krutonger och en härlig dressing som passar lika bra som middag som på picknicken.
Du behöver:
Dressing:
½ förpackning kapris (+ spad)
1 knippe morot (blasten)
Persilja
1 vitlöksklyfta
Färsk chili (efter smak)
1 citron, saft och skal
1 dl olivolja (eller neutral rapsolja)
Sallad:
½ kg skalade räkor
1 förpackning halloumiost, stekt i tärningar
Sallad (eller andra gröna blad)
½ vattenmelon (liten)
Blandade örter
Peppar
Citron, i klyftor
Krutonger:
Bröd
Smör (eller olja)
Havssalt
Blandade örter
Gör så här:
Dressing:
Mixa alla ingredienser i blender eller mixer. Späd med olja eller vatten om det behövs.
Krutonger:
Tärna torrt bröd, t.ex. frukostbröd, rågbröd eller korvbröd. Stek i smör eller olja på medelhög värme i panna tillsammans med en nypa havssalt och eventuellt lite örter av valfri sort. Låt svalna.
Sallad:
Blanda räkor och de stekta halloumitärningarna med dressingen.
Lägg upp sallad och melon på ett stort fat eller direkt på portionstallrikar.
Toppa fatet med räk- och halloumiröran och krutonger, avsluta med örter och ett varv på pepparkvarnen. Servera med citronklyftorna.
Onsdag: Pasta Salsiccia
En krämig och mild pastasås på tomat, grädde och färsk salsiccia. Kan göras ännu enklare om du hittar salsicciafärs i matbutiken!
Du behöver:
Olivolja, till stekning
Smör, till stekning
3 vitlöksklyftor
4 färska salsicciakorvar
2 dl vispgrädde
3 dl passerade tomater
2 msk tomatpuré
1-2 dl vitt vin
Några kvistar oregano
Några kvistar timjan
4 port pasta (av valfri sort)
Salt
Svartpeppar, nymalen
Några kvistar persilja
Gör så här:
Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
Hetta upp en liten stekpanna med olivolja och pressa i vitlöken. Stek den på medelvärme en stund utan att låta den ta färg och häll över i en liten skål.
Ställ tillbaka pannan på plattan och hetta upp den igen med en klick smör och lite olja. Sprätta upp korvarna och kläm ut fyllningen i pannan. Låt fräsa en stund tills köttet fått lite färg.
Häll tillbaka vitlöken i pannan och häll över grädden och de passerade tomaterna. Tillsätt tomatpurén och vitt vin. Smaka av med de färska örterna och låt stå och puttra en stund.
Häll av pastavattnet och häll pastan direkt ner i såsen och blanda om. Servera med några varv från pepparkvarnen och en kvist persilja.
Torsdag: Kycklingsallad med fetaost och avocado
Med en färdiggrillad kyckling kan du slänga ihop denna underbart goda sallad på lite mindre än 15 minuter. Det blir inte enklare än så!
Du behöver:
400 g färdiggrillad kyckling
100 g fetaost
140 g valfri salladsmix
200 g körsbärstomater
1½ avokado
Färsk basilika
Flingsalt
Svartpeppar
Gör så här:
Skär kycklingen i bitar eller riv bitar med händerna.
Skölj grönsakerna och skär i bitar.
Lägg upp sallad, avocado och tomater och fördela kycklingen över. Smula över fetaost.
Smaksätt med salt, peppar och färsk basilika.
Fredag: Gröna grillspett med risoni
En vegetarisk och lyxig fredagsmiddag som kan göras ännu enklare genom att köpa inlagd paprika på burk.
Du behöver:
Grillspett:
2 st paprikor, gärna i olika färger
2 st zucchini (ca 300 g)
2 gula lökar
1 msk rapsolja
1 dl pesto
Salt
Svartpeppar
Risoni:
3 st paprikor, gärna olika färger
3 dl risoni
5 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
Salt
Gör så här:
Risoni:
Sätt ugnen på 250°. Halvera paprikorna, kärna ur och lägg dem med den kupade sidan uppåt på ett ugnssäkert fat. Tillaga paprikan mitt i ugnen tills skalet börjar bubbla och svartna. Ta ut och låt paprikan svalna. Dra av skalet och skär paprikan i bitar.
Koka risonin i vattnet med grönsaksbuljong enligt anvisning på förpackningen.
Blanda den tillagade paprikan med din kokta risoni och smaka av med salt.
Grillspett:
Ansa och skär zucchinin i bitar. Kärna ur och skär paprikan i bitar. Skala och skär löken i klyftor. Trä upp grönsakerna växelvis på grillspett. Pensla med oljan blandad med salt och peppar.
Grilla spetten runt om ca 8 min. Servera med risoni och pesto.