Mousserande vin är väldigt festligt att skåla i när man firar något särskilt. När ska man slå på stort och skåla i champagne? Och vad är egentligen skillnaden mellan prosecco och cava? Här reder vi ut begreppen och tittar de härliga mousserade vinerna från Italien, Spanien och Frankrike.
Allt handlar om distrikt och processer
För att få kalla ett vin till exempel champagne eller prosecco måste en rad krav vara uppfyllda – det handlar om distrikt, processer och kvalitet.
Prosecco kommer från nordöstra Italien
Prosecco är ett vitt mousserande vin från nordöstra Italien, gjort på druvsorten glera och som får sin kolsyra genom en andra jäsning på trycktank. Socker och jäst tillsätts basvinet och sen får det jäsa under tryck vid max på 20 grader. Vinet lagras sedan 18-24 månader på ståltank innan det hälls över på flaska. Prosecco vinner sällan på att lagras ytterligare, så när du väl köpt din flaska bör den konsumeras relativt snart. Vinet är ofta lätt och aromatiskt med fruktiga toner.
Prosecco kommer från vindistriktet Prosecco DOC som bildades 2009 och omfattar mark i Venetien och Friuli-Venezia Giulia. Området omfattar 14 000 hektar och är Italiens i särklass största DOC. Prosecco har på senare år blivit världens mest exporterade mousserande vin. Och nu är det även tillåtet med rosé prosecco. Efter en lagändring tillåts nu även torra rosévarianter med en druvblandning bestående av glera och max 15 procent pinot noir.
Cava lagras i minst nio månader
Cava är Spaniens stolthet när det kommer till mousserande vin. Cavas druvor ska komma från ett definierat ursprungsområde i Spanien, ett så kallat DO – Denominación de Origen. DO Cava består av över 150 kommuner utspridda över hela landet, men 90 procent av cava-producenterna finns i Katalonien. För att få kallas Cava måste vinet vara gjort enligt den traditionella metoden med en andra jäsning på flaska, och ska ha lagrats på sin jästfällning i minst nio månader.
Cava Reserva ska lagras i minst 15 månader och en Gran Reserva är en torr variant som har lagrats i minst 30 månader. Vissa prestigecavor har lagrats ännu längre.
Champagne får bara tillverkas i Champagne
Världens kanske mest kända mousserande vin kommer från distriktet Champagne i norra Frankrike. Det är nämligen bara därifrån det fylliga mousserande vinet får tillverkas. Klimatet i Champagne är svalt vilket gör att druvorna knappt mognar. Det gör att syrehalten blir hög och vinet väldigt friskt. Jordmånen är också unik med hög halt av krita som gör att vinerna får en speciell mineralkaraktär.
Nästan all champagne som framställs är vit, men en stor del av vinodlingarna utgörs av blå druvor. För att undvika att de blå skalen krossas och förra vinet, så skördas druvorna för hand och pressas mycket varsamt. Kan det vara därför Champagne är lite dyrare?
En flaska champagne lagras i minst 15 månader, varav minst 12 månader på jästfällningen. För årgångsbetecknad champagne krävs minst 36 månaders lagring.
Vilken sort mousserande vin man ska välja till olika tillfällen bestäms av pris, men kanske framför allt av smak. Tycker du bättre om Prosecco finns egentligen ingen anledning att köpa dyr Champagne. Vill du kunna lagra ditt vin bör du dock satsa på en flaska prestigecava eller Champagne, eftersom Prosecco inte gör sig bättre lagrad.