Våren är här och det är dags att packa picknick-korgen. Redaktionen har hittat ett perfekt picknick-vin framtaget av programledarna, poddprofilerna och systrarna Hannah Widell och Amanda Schulman. Många känner igen dem från deras framgångar med Fredagspodden.
Nu lanserar duon rosévinet Golden Year. Låt oss alla hoppas att år 2021 blir ett gyllene år där vi kan leva mer eller mindre normalt igen. Tills dess fortsätter vi att träffas utomhus. Beställ hem en flaska Golden Year Rosé, gör en matig sallad, packa ner picknick-filten och bege dig ut i det vackra vädret.
Torrt vin utan tillsatt socker
Vinet ingår i Systembolagets beställningssortiment och kan beställas hem till din lokala butik på en vecka. Hannah Widell och Amanda har smakat sig igenom ett stort antal vin för att hitta just deras typ av vin. Golden Year Rosé har inget tillsatt socker och är riktigt torrt. Det innehåller endast tre gram socker per liter.
– Det är en vinstil vi uppskattar väldigt mycket och vi är riktigt stolta över resultatet. Vi har provat igenom en herrans massa olika vinstilar och olika komponenter för att hitta ”vårt vin”. Till slut så landade vi i en blandning av de två klassiska druvorna Syrah och Grenache. Därtill kommer vinet från den senaste skörden så det är riktigt ungt och friskt, säger Hannah Widell.
Den ljusrosa färgen kommer av att druvornas skal har fått ligga i druvjuicen precis lagom kort tid för att ge vinets dess ljusa färg. Vinet har inslag av röda bär, citrus, vattenmelon och örter.
Perfekt att ha med på picknicken
Programledarduon har varit engagerade i utformningen av flaskan – en stilren flaska med skruvkork som är perfekt att ta med sig i picknick-korgen.
– Det tog ett tag att landa rätt och vi är riktigt nöjda med den sobra och avskalade etiketten för att inte tala om den speciella flaskformen som är så himla elegant, säger Amanda Schulman.
Det här rosévinet passar att dricka året om till rätter av fisk och skaldjur, sushi och sallader. Så här på våren längtar vi alla ut, så varför inte plocka med vinet på en härlig picknick? Vi har plockat fram en matig sallad som du kan förbereda innan du beger dig ut.
Fetaostsallad med quinoa och granatäpple
Den här enkla salladen är lyxig och mättande. Körsbärstomaterna tar du med dig i en separat låda så att salladen inte blir för vattnig utan behåller sin “krisp” och fräschör.
Du behöver:
- 2 dl quinoa
- 4 dl vatten
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 1 ask körsbärstomater
- 2 granatäpplen
- 2 förpackningar fetaost
- 100 gram babyspenat
Till vinägretten:
- 0,5 dl olivolja
- 2 msk balsamvinäger
- 1/2 citron
- 1 tsk färsk timjan
- Salt och peppar
Gör så här:
- Koka quinoan i vatten och grönsaksbuljongtärningen. Låt svalna.
- Halvera körsbärstomaterna (och lägg i separat låda).
- Kärna ur granatäpplena.
- Blanda quinoan med spenat, fetaost och granatäppelkärnorna.
- Till vinägretten: Hacka timjan. Blanda med oljan, vinägern och skal och juice från citronen. Smaka av med salt och peppar.
- Strö hälften av vinägretten över salladen och rör om. Spara resten av vinägretten i en separat låda.
- Häll salladen i en låda.
Packa ner lådan med sallad, tomatlådan och den extra vinägretten i picknick-korgen tillsammans med en flaska Golden Year Rosé. Njut!