fbpx
Hem DryckVin Bubbel och passande tilltugg

Bubbel och passande tilltugg

av Malin Toverud

Mousserande vin är perfekt när man har något att fira eller vill skåla för någon. Bubbel tillverkas över hela vinvärlden och det mest exklusiva alternativet är champagne – som bara får tillverkas i det franska vinområdet med samma namn som drycken.

Ett franskt vin som liksom champagnen håller hög klass är crémant, som tillverkas på samma sätt som champagne men kommer från andra områden i landet. Från Italien kommer prosecco och Spanien tillverkar cava.  

Här har vi plockat fram två nyheter från Systembolagets fasta sortiment till sommarens festligheter. Vad brukar du ha som tilltugg till mousserande vin?

Mulderbosch Sparkling Chenin Blanc 2020 – 99 kronor

Den här nyheten från Sydafrika är gjord på chenin blanc, som är den mest planterade druvsorten i Sydafrika. Vinet är tillverkat av Mulderbosch Vineyards som förfogar över 27 hektar vinodlingar. Smaken beskrivs av Systembolaget som fruktig med inslag av gula äpplen, ananas, citrusskal, päron och persika. Det här vinet är torrt och passar till rätter av fisk eller ljust kött, gärna sallader.

Ett tilltugg som passar perfekt till det här vinet är en klassisk räkröra på kavring.

Du behöver:

  • 6 skivor kavring
  • 1/2 burk stenbitsrom
  • 2 dl skalade räkor
  • 3 msk crème fraîche
  • 2 msk majonnäs
  • 1/2 rödlök
  • 1/4 kruka dill
  • 1/2 citron
  • 2 krm salt
  • 1 krm peppar

Gör så här:

  • Skala och hacka löken.
  • Låt räkorna rinna av och hacka de i mindre bitar.
  • Skölj och hacka dillen.
  • Riv skalet av den halva citronen.
  • Blanda räkor, lök, crème fraîche, majonnäs, nästan all dill (spara lite till garnering) och citronskal. Smaka av med salt och peppar.
  • Låt röran stå i kylen i 30 minuter.
  • Halvera kavringen på diagonalen.

Klicka ut räkröran på kavringhalvorna och toppa med dill. Mums!

Monsieur S Etienne Fort – 129 kronor

Det här är en flaska fransk crémant och kostar lite mer. Vinet är ekologiskt. Producenten Etienne Fort driver en familjeegendom som ligger vid foten av Pyrenéerna ungefär 400 meter över havet, och 2011 ställde bolaget om verksamheten till ekologisk odling. Vinet är gjort på 70% chardonnay, 20% chenin blanc och 10% pinot noir. Smaken beskrivs som nyanserad, fruktig och mycket frisk med inslag av päron, ljust bröd, honung, persika, nötter och citron. Den här flaskan passar bra till rätter av fisk och skaldjur.

Till det här vinet passar knapriga snittar med varmrökt lax på crostini.

Du behöver:

  • 15 stycken crostinis
  • 100 gram varmrökt lax
  • 100 gram färskost
  • 1 msk majonnäs
  • 2 tsk pepparrot på tub
  • 1/4 kruka gräslök
  • Salt och peppar

Gör så här:

  • Ta bort skinn och ben från den varmrökta laxen. Strimla i lite mindre bitar.
  • Skölj och hacka gräslöken.
  • Blanda laxen med färskost, majonnäs, nästan all gräslök (spara lite till garnering) och pepparrot. Smaka av med salt och peppar.

Lägg en klick röra på varje crostini och toppa med gräslök.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar