Hem Råvaror Frön och kärnor som passar att använda i mat

Frön och kärnor som passar att använda i mat

av Malin Toverud

Fröer och kärnor passar bra att använda i matlagning, bakning och i granolan. De är fullproppade med nyttigheter och ger ofta ett härligt “crunch” till salladen eller på yoghurten.

Vi har botaniserat bland populära fröer och kärnor och plockat fram två enkla recept.

Chiafrön

Chiafrön är de ätbara fröna från växten Salvia Hispanica, en växt i mintfamiljen. Fröet är ungefär 2 mm i diameter och grått med vita och svarta prickar. Chiafrön innehåller fibrer, vitamin A, C och E, och mineraler som kalcium, zink och järn. De här fröna är populära att göra pudding på och det är inte så konstigt – de kan nämligen absorbera vätska motsvarande 12 gånger deras egen vikt.

Pumpakärnor

Pumpakärnor går att köpa i livsmedelsbutiken, men de går också att torka när du har gröpt ur din pumpa vid Halloween. Pumpakärnor som du köper i butik är gröna och har en nötig smak. Kärnorna som man gröper ur en vanlig butternutpumpa, eller matpumpa, är vita men har samma nötiga smak. De är supergoda att äta som snacks eller att ha i müslin. Så här rostar du dina pumpakärnor.

Du behöver:

  • Pumpakärnor (efter du har gröpt ur pumpan)
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 2 krm paprikapulver

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Skölj pumpakärnorna noga och rensa bort eventuellt pumpakött.
  • Lägg kärnorna på en kökshandduk och låt torka.
  • Lägg de torkade kärnorna i en bunke och häll på olja, salt och paprikapulver. Blanda med handen eller en sked så att kärnorna täcks ordentligt av oljeblandningen.

Sprid ut kärnorna på en plåt med bakplåtspapper och rosta dem i mitten av ugnen i ungefär 10 minuter, eller tills de fått fin färg.

Linfrön

Linfrön är nyttigt men kan faktiskt vara farligt i för stora mängder. Linfrön är fröer från växten lin. De är små och platta och rika på fibrer och omega-3. Enligt Livsmedelsverket ska man dock bara äta små mängder linfrön eftersom en stor mängd linfrön kan innebära risk för förgiftning, eftersom linfrön också innehåller ämnen som kan bilda giftet vätecyanid. Äter du linfrön i müsli, gröt och bröd går det bra. Utöver det kan vuxna, enligt Livsmedelsverket, äta 1-2 matskedar hela linfrön per dag utan att det är farligt.

Solroskärnor

Solroskärnor – det vill säga de skalade fröna från solrosblomman – har en mild nötsmak och innehåller mängder med vitamin E, järn och fosfor. Precis som pumpakärnorna är de goda att rosta, men solroskärnorna går också att äta som de är. De är supergoda att ha i granolan, strössla över salladen eller ha i smoothien. Visste du att det också går att göra pesto på solroskärnor?

Du behöver:

  • 0,5 dl solroskärnor
  • 1 kruka basilika
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 dl riven ost (gärna lagrad)
  • 3 msk olivolja
  • Salt och peppar

Gör så här:

  • Rosta solroskärnorna i en torr stekpanna. Strö över lite salt.
  • Mixa de rostade solroskärnorna med basilika, vitlök, olivolja och ost. Smaka av med salt och peppar. Mums!
Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar