fbpx
Hem DryckVin 7 smarta sätt att använda överblivet vin

7 smarta sätt att använda överblivet vin

av Redaktionen

Vin är en njutning som många av oss gärna delar med vänner och familj, men ibland händer det att en flaska öppnas och inte dricks upp. När det händer är det lätt att glömma bort vinet och det blir stående i skåpet tills det blir dåligt. Men det finns några smarta sätt att använda överblivet vin på – istället för att låta det gå till spillo – här är 7 stycken sätt!

Gör din egen vinäger

En av de mest användbara sakerna du kan göra med överblivet vin är att göra din egen vinäger. Det är en enkel process men som kräver lite tålamod. Häll helt enkelt vinet i en ren glasbehållare och täck den med en bit tyg eller pappershandduk och säkra med ett gummiband. Låt vinet stå i ett mörkt, svalt utrymme i några veckor eller månader, beroende på din smakpreferens. Efter ett tag kommer vinet att omvandlas till en härlig vinäger som du kan använda i salladsdressings och marinader.

Sangria

Sangria är en härlig spansk dryck som är perfekt att göra av överblivet vin. Blanda vinet med färsk frukt, socker och eventuellt lite brandy eller likör för en uppfriskande och festlig drink. Sangrian är perfekt till varma sommarmiddagar och picknickar och kan anpassas efter din smak och de frukter du har till hands.

Använd som matlagningsvin

Vin är ofta en viktig ingrediens i många maträtter och ger en rik smak till såser och grytor. Istället för att slänga ditt överblivna vin kan du använda det i din matlagning. Det fungerar särskilt bra i rätter som kräver rödvin eller vitt vin, som coq au vin eller risotto.

Frys ner i istärningar

Om du inte har omedelbara planer att använda överblivet vin kan du frysa det i istärningsformar. På så sätt har du alltid vin till hands när du behöver det för matlagning eller för att kyla ner andra drycker.

Gör vin- och bärgelé

Vin- och bärgelé är en härlig lyxig marmelad som du kan göra med överblivet vin. Blanda vinet med färska bär som jordgubbar eller hallon och koka ihop med socker och pektin. Du kommer att få en utsökt sylt som är perfekt på rostat bröd eller tillsammans med ostar.

Använd som rengöringsmedel

Vinägerbaserade rengöringsmedel är ett miljövänligt och effektivt alternativ för att rengöra ditt hem. Du kan använda överblivet vin som en del av en hemmagjord rengöringslösning genom att blanda det med vinäger och vatten. Detta är en utmärkt lösning för att rengöra glas, speglar och andra ytor.

Bjud in till vinprovning

Om du har flera halvfulla flaskor vin kan du ordna en vinprovning hemma. Bjud in vänner och familj och låt dem smaka på de olika vinerna. Det kan bli en rolig och lärorik upplevelse samtidigt som du minskar mängden överblivet vin i ditt skåp.

Genom att använda dessa kreativa sätt kan du dra nytta av den goda smaken och njuta av vinet på olika sätt. Oavsett om det är i matlagning, som en festlig drink eller som en del av din rengöringsrutin, kan överblivet vin komma att visa sig vara en användbar resurs i ditt hem. Så nästa gång du har lite vin kvar i flaskan, tänk på dessa användningsområden istället för att hälla ut det i vasken.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar