fbpx
Hem Bakning Kladdkaka med brynt smör och flingsalt: En underbar smakupplevelse

Kladdkaka med brynt smör och flingsalt: En underbar smakupplevelse

av Redaktionen

Kladdkakan är en älskad svensk dessert som få kan motstå. Den krämiga chokladkakan smälter bokstavligen i munnen och har en sötma som tillfredsställer de flesta sötsugna. Men vad händer om vi tar den klassiska kladdkakan till nästa nivå genom att addera brynt smör och flingsalt? Resultatet är en enastående smakupplevelse som balanserar sötma och sälta på ett helt fantastiskt sätt. I den här artikeln kommer vi att dela med oss av ett recept på kladdkaka med brynt smör och flingsalt som kommer att imponera på dina smaklökar.

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 2 dl socker
  • 2 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 0,5 dl kakao
  • En nypa flingsalt

Till det brynta smöret:

  • 75 g smör
  • Flingsalt (till garnering)

Så här gör du – steg för steg

  1. Börja med att bryna smöret. Lägg smöret i en kastrull och smält det på medelhög värme. Fortsätt att värma smöret tills det börjar få en gyllene färg och en nötig doft. Se upp så att smöret inte bränner vid. När smöret har brynts, ta bort det från värmen och låt det svalna något.
  2. Sätt ugnen på 175 grader och smörj en rund form (ca 24 cm i diameter) eller täck den med bakplåtspapper.
  3. Vispa ihop socker och ägg i en bunke tills smeten är ljus och fluffig.
  4. Tillsätt vetemjöl och kakao till äggsmeten och blanda försiktigt tills inga mjölklumpar syns.
  5. Tillsätt det brynta smöret i smeten och rör om tills allt är väl blandat.
  6. Häll smeten i den förberedda formen och jämna till ytan.
  7. Strö över en nypa flingsalt över kakan.
  8. Grädda kladdkakan i förvärmd ugn i ca 15-20 minuter. Tiden kan variera beroende på ugnen, så se till att inte övergrädda kakan. Den ska vara kladdig i mitten när du tar ut den.
  9. Låt kladdkakan svalna något innan du skär den i bitar.
  10. Garnera med extra flingsalt precis innan servering för den perfekta balansen mellan sötma och sälta.

En extra smakdimension

Det brynta smöret ger kakan en extra smakdimension medan flingsaltet kontrasterar den söta chokladen på ett underbart sätt. Kakan är kladdig, saftig och full av chokladsmak – precis som en riktigt bra kladdkaka ska vara.

Så nästa gång du är sugen på något sött och vill imponera på dina vänner och familj, varför inte prova detta recept på kladdkaka med brynt smör och flingsalt? Det är en smakupplevelse utöver det vanliga och kommer säkert att bli en riktig favorit. Servera den med en klick vispad grädde eller en kula vaniljglass för den perfekta avslutningen på en måltid.

Facebook Kommentarer

You may also like

Skriv en kommentar