Här delar vi med oss av tre underbara chutney-recept som du kan förbereda redan nu och njuta av på julbordet. Chutneyn går bra att förvara i kylen då sockret och vitvinsvinägern är konserverade.
Lingon- och äppelchutney
Lingon- och äppelchutney är ett perfekt komplement till klassiska julrätter som köttbullar och skinka. Den har en balanserad sötma och syra som passar utmärkt till de flesta jultallrikar.
Ingredienser:
250 g lingon
2 äpplen, skalade och tärnade
1 lök, finhackad
1 dl socker
1 dl vitvinsvinäger
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 krm kryddnejlika
Salt och svartpeppar efter smak
Gör såhär:
Blanda lingon, äpplen och lök i en kastrull.
Tillsätt socker, vitvinsvinäger och kryddor.
Låt koka upp och sjud sedan på låg värme i cirka 20 minuter, eller tills chutneyn tjocknar och äpplena är mjuka.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Häll i chutneyn i en rengjord glasbehållare med lock och ställ in i kylen.
Apelsin- och ingefärachutney
Apelsin- och ingefärachutney är en fräsch och kryddig chutney som passar utmärkt till julskinkan och ostarna. Den har en härlig citrusarom och en touch av hetta från färsk ingefära.
Ingredienser:
2 apelsiner, skalade och tärnade
1 röd lök, finhackad
2 cm färsk ingefära, riven
1 dl socker
1 dl vitvinsvinäger
1 tsk korianderfrön
1 tsk spiskummin
1 krm cayennepeppar
Salt och svartpeppar efter smak
Instruktioner:
Krossa korianderfrön och spiskummin i en mortel.
Blanda apelsiner, lök och ingefära i en kastrull.
Tillsätt socker, vitvinsvinäger och de krossade kryddorna.
Låt koka upp och sjud på låg värme i cirka 15-20 minuter, eller tills chutneyn tjocknar.
Smaka av med cayennepeppar, salt och svartpeppar.
Häll i chutneyn i en rengjord glasbehållare med lock och ställ in i kylen.
Tranbärschutney med kanel och stjärnanis
Tranbärschutney med kanel och stjärnanis är en perfekt följeslagare till julens stekar och ostar. Den har en härlig julig smakprofil och en underbar röd färg som lyser upp julbordet.
Ingredienser:
250 g frysta tranbär
1 äpple, skalat och tärnat
1 dl socker
1 dl vatten
1 kanelstång
2 stjärnanis
En nypa salt
Instruktioner:
Blanda tranbär, äpple, socker och vatten i en kastrull.
Tillsätt kanelstång, stjärnanis och en nypa salt.
Låt koka upp och sjud på låg värme i cirka 15-20 minuter, eller tills chutneyn tjocknar och tranbären är mjuka.
Ta bort kanelstången och stjärnanisen innan servering.
Häll i chutneyn i en rengjord glasbehållare med lock och ställ in i kylen.