fbpx
Hem DryckVin Rödvin som passar till grillat

Rödvin som passar till grillat

av Malin Toverud

Grillsäsongen är här! Många har plockat fram grillen och ställt ut utemöblerna. Äntligen kan vi träffas coronasäkert i värmen. Till grillbuffén passar det bra med rött vin. Här har vi plockat fram några spännande nyheter och även botaniserat bland viner som funnits länge i Systembolagets sortiment. Har du något favoritvin till grillat?

The Fox and the grapes 2019 – 89 kronor

En spännande nyhet från Australien är den här flaskan rödvin gjord på 78% shiraz och 22% merlot. Vinet importeras av den svenska vinimportören Vinia Sweden och druvorna kommer från 82 hektars vinodlingar i regionen Riverland. Smaken beskrivs av Systembolaget som mycket fruktigt och smakrikt med inslag av plommon, björnbär, kryddor, körsbär och färska örter. Vinet bör serveras vid ungefär 18 grader för att smaka som bäst och passar bra till grillade rätter av lamm- eller nötkött.

Castel Mimi Grande Reserve 2019 – 89 kronor

Ytterligare en ekologisk nyhet kommer från Moldavien. Det här vinet tillverkas i Codru som ligger mellan floden Pruth och gränsen mot Ukraina. Området är Moldaviens största vinregion och står för ungefär 60 procent av landets vinproduktion. Vinet tillverkas av druvan feteasca neagra. Smaken beskrivs som fruktig med fatkaraktär och med inslag av svarta vinbär, örter, körsbär, peppar, choklad och skogshallon. Flaskan bör serveras vid 16-18 grader och passar bra till rätter av lamm- och nötkött.

Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon 2019 – 79 kronor

Ett vin som funnits i Systembolagets sortiment sen 1991 är det här fruktiga vinet från Chile. Det produceras av Concha y Toro som grundades på 1880-talet. I dag har företaget 1800 anställda och står för en tredjedel av Chiles export av buteljerat vin. Odlingarna omfattar 6 500 hektar och vinmakare för den här flaskan är Marcelo Papa som började arbeta för Concha y Toro 1988. Vinet är gjort på cabernet sauvignon och smaken beskriva som fruktig med inslag av fat, svarta vinbär, färska örter, körsbär och choklad. Vinet bör serveras vid 16-18 grader för att smaka som bäst och passar till rätter av lamm- och nötkött.

Bourgogne Rouge Pinot Noir Labouré-Roi 2019 – 119 kronor

En flaska som har funnits i Systembolagets sortiment lika lägga som Castillero del Diablo är det här mjuka och bäriga vinet från Frankrike. Vinet är gjort på pinot noir och druvorna hämtas av producenten Labouré-Roi från olika delar av Bourgogne. Smaken beskrivs som bärig med inslag av skogshallon, jordgubbar, färska örter och lingon. Det här vinet passar till vegetariska rätter, stekt fisk eller rätter av ljust kött. Flaskan bör serveras vid 14-16 grader för att vinet ska smaka som bäst.  

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar