fbpx
Hem Övrigt Här är den franska maten du inte vill äta

Här är den franska maten du inte vill äta

av Malin Toverud

Det franska köket är ett av de mest berömda och uppskattade i hela världen. Till och med om du går ut på en fransk kvarterskrog blir du serverad rätter av högsta klass. Men det är vissa rätter som får våra magar att vrida sig. Eller vad sägs om sniglar, kaningryta eller bräserade grodlår?

Kanske är det bara en känslomässig spärr att äta kanin för att vi gärna har de söta pälsbollarna som husdjur hemma. Kanin sägs vara en delikatess och smaka ungefär som kyckling. Vad skulle du aldrig äta från det franska köket?

Den franska köttavdelningen

Att besöka en fransk slaktare eller en välsorterade köttavdelning i en fransk mataffär kan vara väl magstarkt för oss svenskar. Tillsammans med köttbitar som vi är vana vid – som rostbiff och karrékotletter – hänger flådda kaniner, fårhjärnor, oxtungor och komagar på rad. Oxtunga – liksom andra varianter av tunga från kalv, gris, får, lamm eller vilt – klassas som inälvsmat, även om det faktiskt är en stor muskel. Tungan kan kokas eller rimmas. Om den ska kokas måste den koka länge (mellan 1,5 och 5 timmar beroende på vilken sorts tunga det är) för att få en mjuk och fin konsistens.

Tunga var en vanlig rätt på matborden fram till 1950-talet, även i Sverige. Man åt då kokt, skivad tunga – varm eller kall. Tungan hade en självklar plats på smörgåsbordet. I dag är det många som aldrig ens har smakat tunga. Ska man väl äta kött, så varför inte ta tillvara djurets alla delar?  Dessutom ska tunga vara ett gott kött, med mild smak, som dessutom är billigare än de flesta andra styckdetaljer på djur.    

Vitlöksgratinerade snäckor

Escargot de bourgogne – eller kort och gott Escargot – är en fransk maträtt bestående av vitlöksgratinerade landsnäckor, oftast Vinbergssnäcka. Sniglarna äts direkt ur skalet. Oftast kallas rätten lite slarvigt för “sniglar”, även om det är de skalförsedda snäckorna som äts och inte de skallösa sniglarna.

Escargot är hyfsat sega munsbitar som säkert är en delikatess för den som uppskattar att äta snäckor. De smakar inte särskilt mycket i sig, men får en härlig smak av vitlöken.

Grodlår är en fransk delikatess

Grodlår är en delikatess med stor efterfrågan, vilket har lett till att grodpopulationen blivit lidande i länder som Frankrike, Italien och Belgien. De europeiska arterna som används i matlagning är den så kallade “ätliga grodan” eller “vanliga grodan”. De vanligaste importerade asiatiska arterna är bland annat den “indiska oxgrodan”. Smaken på grodan är likt kycklingkött, även konsistensen är densamma. I dag är Indonesien det största exportlandet av grodlår, följt av Kina och Turkiet.

Det finns olika sätt att tillaga grodlår på. De kan kokas eller knaperstekas eller användas i soppa och gryta.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar