Bärsäsongen är här. I början av sommaren blir smultronen mogna och strax därefter kommer jordgubbarna. Den som har trädgård kan njuta av krusbär, vinbär, hallon och björnbär. I skogarna kan vi senare på sommaren plocka blåbär.
I slutet av sommaren och inpå hösten mognar även lingon och hjortron, som är perfekta bär att göra sylt på. Brukar du koka sylt, och vilka bär använder du då? Min favorit är jordgubbssylt med några deciliter smultron i. Det blir en extra söt sylt och passar perfekt till våfflor, vaniljglass eller i filen.
Jordgubbs- och smultronsylt
Sylt är superenkelt att göra om du använder syltsocker. Väljer du att använda vanligt strösocker behöver du tillsätta natriumbensoat, pektin och citronsyra för att få en fast sylt med lång hållbarhet. Om du gör en liten sats som ska ätas direkt, och tycker att det är okej att sylten är lite lös i konsistensen, så går det utmärkt att göra sylt på endast bär och strösocker.
Snabb sylt på bärsocker
För den enkla varianten med syltsocker så behöver du endast 3 ingredienser.
Du behöver:
- 2 liter jordgubbar
- 3 dl smultron
- 1 kg syltsocker
Gör så här:
- Skölj och rensa bären.
- Skär jordgubbarna i mindre bitar.
- Lägg jordgubbar, smultron och syltsocker i en stor kastrull och koka upp.
- Låt koka i ett par minuter och ta sedan av kastrullen från plattan.
- Skumma av sylten noga. Tag en sked och sleva bort skummet som har bildats på ytan.
Häll upp sylten i varma och rena glasburkar och sätt på lock. Förvara sylten svalt.
Sylt med strösocker
Den här sylten går också snabbt att göra, men kräver några extra steg för att få till konserveringsmedlet.
Du behöver:
- 2 liter jordgubbar
- 3 dl smultron
- 1 kg strösocker
- 3 citroner
- 1 krm natriumbensoat
- 1 tsk pektin
Gör så här:
- Skölj och rensa bären.
- Skär jordgubbarna i mindre bitar.
- Blanda jordgubbar, smultron, strösocker och juicen från citronerna i en stor kastrull.
- Koka upp under omrörning. Mosa jordgubbarna med en träslev och låt småkoka tills sylten är lite genomskinlig och har fått en geléaktiga yta – det tar ungefär 10 minuter.
- Blanda natriumbensoat, pektin och 2 msk strösocker i en separat skål.
- Tillsätt blandningen under omrörning och låt koka ytterligare 2 minuter.
- Häll upp sylten i rena och varma glasburkar.
Ett tips är att du ställer dina diskade glasburkar i ugnen i 100 grader, och låter de stå där i fem minuter. Efter det är de väl rengjorda och varma så att de inte riskerar att spricka när du häller i den varma sylten.
Sylten håller längre om den förvaras mörkt och svalt. En öppnad syltburk ska alltid förvaras i kylskåp.