Rabarber är ljuvligt söt-syrligt och har du rabarber i trädgården är det dags att skörda nu. Det går också att köpa rabarber i matbutiken. Rabarberstjälkarna är röda, men ska skalas eftersom det yttersta höljet är grovt och torrt.
Rabarber är en flerårig växt, så om du odlar den kommer den tillbaka år efter år. Den är tålig och går att odla i nästan hela landet. Skörda inte hela plantan åt gången, utan låt hälften av plantan vara kvar. Nya skott dyker upp under sommaren och då kan du skörda igen.
Här har vi plockat fram tre somriga recept med rabarber.
Mjuk pepparkaka med rabarbertäcke
Den här kakan är en ljuvlig kombination av midsommar och jul. Den mjuka pepparkakan gifter sig på ett fantastiskt sätt med den syrliga rabarbern.
Du behöver:
- 2 stjälkar rabarber
- 100 gram smör
- 2 dl kvarg
- 2 ägg
- 2 dl strösocker
- 1 tsk ingefära
- 1 tsk malen kryddnejlika
- 2 tsk malen kanel
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk bikarbonat
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Ta bort det yttersta höljet av rabarbern och skär i 1 cm stora bitar.
- Smält smöret i en kastrull.
- Ta av kastrullen från plattan och häll i kvargen.
- Vispa ägg och socker pösigt.
- Rör ner smörblandningen i äggsmeten.
- Blanda mjöl, bikarbonat, ingefära, kryddnejlika och kanel i en bunke.
- Blanda ner de torra ingredienserna i smeten. Rör till en smidig smet.
- Häll smeten i en smord och bröad form och fördela rabarbern ovanpå.
- Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ungefär 45 minuter. Låt svalna.
Servera rabarberkakan med lättvispad grädde.
Rabarber- och limecocktail
Den här läskande drinken går att göra både med och utan alkohol.
Du behöver:
- 6 rabarberstjälkar
- 3 lime
- 3 dl vatten
- 1 dl krossad is
- 2 dl socker
Gör så här:
- Skölj en lime och finriv skalet på den.
- Ta bort det yttersta höljet av rabarbern och grovhacka.
- Mixa rabarber, juice från alla tre limefrukterna, skalet från en lime, vatten och socker i en mixer.
- Sila bort fruktköttet.
- Mixa den silade vätskad med den krossade isen.
Servera drinken i cocktailglas.
Vill du ha en variant med alkohol kan du beräkna 2 msk gin per glas.
Marängtårta med rabarbercurd
Det här är en riktigt läcker tårta med söt maräng och syrlig rabarberkräm.
Du behöver:
- 1 paket färdig marängbotten
- 1 liter färska bär (till garnering)
- 1 dl hasselnötter
- 2 msk flytande honung
- 3 dl vispgrädde
- Rabarbercurd:
- 4 stjälkar rabarber
- 2,5 dl socker
- 1 msk majsstärkelse
- 2 ägg
- 50 gram rumsvarmt smör
Gör så här:
- Ansa rabarbern och skär i mindre bitar.
- Lägg rabarbern i en kastrull.
- Häll i socker och låt koka under lock i 15 minuter.
- Vispa i majsstärkelsen och låt koka i ytterligare 5 minuter.
- Ta av kastrullen från plattan och vispa ner äggen.
- Passera genom en finmaskig sil.
- Sjud den silade krämen i ett par minuter under omrörning tills den tjocknar.
- Ta av från plattan och rör ner smöret, lite i taget. Låt svalna.
- Bred krämen mellan tårtlagren.
- Vispa grädden och bred ut på toppen av tårtan.
- Grovhacka nötterna och rosta i en torr stekpanna.
- Tillsätt den flytande honungen och rosta ytterligare någon minut tills nötterna är gyllenbruna.
- Häll ut nötterna på ett bakplåtspapper för att svalna.
Toppa tårtan med rostade nötter och färska bär.