fbpx
Hem DryckÖl Svenskt öl – sorterna du inte får missa i sommar

Svenskt öl – sorterna du inte får missa i sommar

av Malin Toverud

Till grillkvällarna är det gott med en kall öl. Vi har botaniserat i Systembolagets fasta sortiment för att hitta några härliga svenska ölsorter som du inte får missa i sommar. Några är nyheter och andra är riktiga klassiker. Vad har du för favoritöl?

Arton56 Glutenfri – 12:90 kronor

Den här glutenfria internationella lagern är ny i Systembolagets sortiment från juni i år. Den är producerad av Åbro Bryggeri som grundades 1856 i Vimmerby. Sen 1898 ägs företaget av familjen Dunge och är därmed Sveriges äldsta familjeägda bryggeri. Bryggeriet ligger fortfarande i Vimmerby och vattnet till ölen tas från samma källa som använts sedan starten 1856. Smaken beskrivs som maltig med inslag av knäckebröd, örter och citrus. Ölen innehåller pilsnermalt och humle av sorterna herkules, perle och spalter select. Arton56 rekommenderas som sällskapsdryck, men också till vegetariska rätter eller till rätter av fisk och ljust kött. För att smaka som bäst ska ölen serveras vid 8-10 grader.

Gothenburg Brew American Pale Ale – 22:80 kronor

Även denna öl är ny på Systembolaget och började säljas 1 juni i år. Det är en ekologisk APA som  tillverkas av Göteborgs Nya Bryggeri. Bryggeriet grundades 2015 och ligger i Pripps tidigare lokaler i Västra Frölunda. Smaken beskrivs som humlearomatisk med tydlig beska med inslag av grapefrukt, tallkåda, aprikos, ananas, honung och ljust bröd. Ölen är gjord på kornmalt och humle. Den här burken passar som sällskapsdryck och till rätter av fläsk- eller lammkött, och bör serveras vid 8-10 grader för att smaka allra bäst.

Brutal Brewing A Ship of IPA Indian Pale Ale – 16:90 kronor

En öl som har hängt med ett tag är den här IPA:n från Ludvika kommun i Dalarna. Den har ingått i Systembolagets sortiment sen 2015 och tillverkas av Brutal Brewing. Smaken beskrivs som nyanserad och något humlearomatisk med tydlig beska, med inslag av aprikosmarmelad, sirapslimpa, apelsinskal och honung. IPA:n är gjord på kornmalt samt humle av sorterna magnum, amarillo, cascade och galaxy. Den här flaskan bör serveras vid 10-12 grader för att smaka som bäst och passar som sällskapsdryck eller till smakrika rätter av fläsk, lamm eller nötkött – gärna grillat.   

Barlingbo Bryggeri Galgbacken – 14:90 kronor

En nyhet i Systembolagets fasta sortiment är den här IPA:n från Gotland. Ölen är producerad av Barlingbo Bryggeri och bryggmästare Niklas Gustafsson. Denna öl har fått sitt namn efter Galgberget i norra Visby där det förr i världen låg en plats för offentliga avrättningar. Ölen Galgbacken är gjord på kornmalt och humle och smaken beskrivs som fruktig med tydlig beska, men inslag av torkade aprikoser, tallkåda och apelsinskal. Den här flaskan bör serveras vid 8-10 grader för att smaka som bäst och passar som sällskapsdryck eller till rätter av fläsk- eller lammkött.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar