Hem DryckVin Hur man lagar mat med vin: tips och tricks för att ge smak till dina rätter

Hur man lagar mat med vin: tips och tricks för att ge smak till dina rätter

av Redaktionen

Att använda vin i matlagningen är ett bra sätt att lägga till ett djup och en komplexitet till dina rätter. Oavsett om du gör en rejäl biffgryta eller en lätt sås till din pasta så kan vin användas för att förhöja dina ingrediensers smaker. I den här artikeln kommer vi att dela med oss av tips och tricks avseende vin i matlagning som kommer hjälpa dig att lyfta dina rätter och imponera på dina gäster.

Välj rätt vin

Det första är så klart att välja rätt typ av vin. Generellt kan man säga att du bör välja ett vin som du också skulle gilla att dricka. Tänk dock på att olika typer av vin kommer att ha olika smaker och aromer som påverkar den färdiga rätten. Till exempel kan ett djärvt rött vin med mycket tanniner som en Cabernet Sauvignon passa utmärkt till en nötköttsgryta, medan ett lätt och fruktigt vitt vin som Sauvignon Blanc kommer fungera bra i en krämig pastasås.

Använd vinet med måtta

När du lagar mat med vin är det viktigt att använda det med måtta. För mycket vin kommer övermanna de andra smakerna i rätten. Mer är inte alltid bättre alltså.

Tajming

Tidpunkten för när du tillför vinet kommer också påverka den slutresultatet. I allmänhet bör du tillsätta vinet tidigt i tillagningsprocessen så att det hinner koka ner och gå ihop med de andra smakerna. Det finns dock några undantag. Till exempel, om du gör en snabb sås eller sky i stekpannan kanske du istället vill lägga till vinet på slutet för att behålla dess fulla smak.

Använd vin för att avglasera pannan

Ett av de bästa sätten att använda vin i matlagning är att avglasera pannan. Den här tekniken innebär att man använder vinet till att lossa de brynta matbitarna som har fastnat på botten av pannan efter att man har stekt kött eller grönsaker. Denna metod gör att du kan ta tillvara på det smaker som annars skulle gått förlorade i rätten.

Experimentera med olika typer av vin

Slutligen, var inte rädd för att experimentera med olika typer av vin i din matlagning. Även om det finns några allmänna riktlinjer att följa så ger vin i matlagning också en möjlighet att vara kreativ och prova nya saker. Du kanske upptäcker nya smakkombinationer som du aldrig skulle ha tänkt på annars.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar