fbpx
Hem Näringslära Ät mer nötter – 8 nötter som är bra för dig

Ät mer nötter – 8 nötter som är bra för dig

av Redaktionen

Nötter är inte bara goda de är också packade med viktiga näringsämnen och hälsosamma fetter som kan bidra med en rad hälsofördelar. Att äta nötter kan hjälpa dig att hålla en hälsosam vikt, minska inflammationer, minska risken för hjärtsjukdomar och till och med förbättra hjärnans funktion. I den här artikeln kommer vi att ge dig en guide till sex av de mest näringsrika nötterna och deras unika smak och konsistens.

Mandel

Mandeln är en av de mest populära nötterna och det av goda skäl. De är en stor källa till protein, fibrer och hälsosamma fetter. Mandlar har en krispig konsistens och en mild, nötaktig smak som passar bra med många olika livsmedel. De kan ätas råa, rostade eller malda till mandelsmör. Mandel används också ofta i bakning och som topping i sallader eller havregrynsgröt.

Valnötter

Valnötter innehåller mycket omega-3, vilket kan bidra till att minska inflammation och minska risken för hjärtsjukdomar. Den har en lite bitter smak och en krispig konsistens. Valnötter används ofta i bakning och som topping i sallader eller som garnering i salta rätter som pasta eller risotto.

Cashewnötter

Cashewnötter är en stor källa till protein, hälsosamma fetter och mineraler som magnesium och zink. De har en krämig konsistens och en mild, smörig smak. Cashewnötter används ofta i veganska recept för att göra mjölkfria såser, krämer och desserter. De kan också ätas råa, rostade eller som pålägg i wok eller nudelrätter.

Pistagenötter

Pistagenöten är en bra källa till protein, fibrer och hälsosamma fetter. De har en lätt söt smak och en krispig konsistens. Pistagenötter används ofta i köket i mellanöstern och som pålägg i risrätter eller som ett mellanmål.

Paranötter

Paranötter är en bra källa till selen vilket är viktigt för sköldkörtelfunktionen och immunsystemets hälsa. De har en mild, smörig smak och en krämig konsistens. Paranötter används ofta i bakning, som topping i sallader eller som garnering på söta rätter eller efterrätter.

Pekannötter

Pekannöten innehåller mycket hälsosamma fetter och fibrer. De har en söt, nötaktig smak och en lite krispig konsistens. Pekannötter används ofta i bakning, som topping på havregrynsgröt eller yoghurt eller som en yta på en cheesecake eller paj.

Hasselnötter

Hasselnötter är en bra källa till hälsosamma fetter, fibrer och mineraler som magnesium, fosfor och järn. De har en rik, nötaktig smak som passar bra med choklad och används ofta i desserter som chokladtryffel och hasselnötskakor. Hasselnötter är även mycket gott att använda som topping på sallader eller rostade grönsaker.

Macadamianötter

Macadamianötter innehåller hälsosamma fetter, fibrer och mineraler som magnesium, kalium och järn. De har en krämig, smörig konsistens och en lätt söt smak. Macadamianötter används ofta i bakning, som pålägg till sallader eller yoghurt, eller som ett mellanmål. De är också en nyckelingrediens i det hawaiianska köket, där de används i rätter som macadamianötsskorpor och olika kycklingrätter.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

1 kommentera

Birgitta Berg mars 29, 2023 - 9:21 f m

När det gäller mandel så går det alldeles för mycket sötvatten till dessa träd. Vilka nötter är bra för miljön?

Svara

Skriv en kommentar