fbpx
Hem Tips Lär dig hantera kniven på rätt sätt i köket

Lär dig hantera kniven på rätt sätt i köket

av Redaktionen

Som nybörjare i köket är kniven ett av de viktigaste verktygen att först behärska. Oavsett om du hackar grönsaker, skär kött eller hackar örter, kommer det göra stor skillnad i kvaliteten på din matlagning om du vet hur man använder en kniv på rätt sätt. I den här nybörjarguiden kommer vi att täcka grunderna för knivfärdigheter och ge dig några tips och tricks som hjälper dig att bli ett proffs på nolltid.

Det första du bör veta är att det är viktigt att välja rätt kniv till rätt uppgift. Det finns många olika typer av knivar, alla med sitt unika syfte. För många uppgifter i köket är dock en kockkniv det bästa valet, så börja med att skaffa en sån. Denna mångsidiga kniv har ett brett blad och kan användas till allt från att hacka grönsaker till att skiva kött.

När du väl har rätt kniv är nästa steg att lära dig hur du håller den ordentligt. Ta ett stadigt tag i handtaget med din dominanta hand, medan du lägger den andra handen på toppen av bladet för stabilitet. Håll fingrarna och tummen vikta något, bort från knivens vassa egg.

Nästa viktiga färdighet att bemästra är att kunna hacka rätt. Börja med att hålla kniven vinkelrätt mot skärbrädan och använd en gungande rörelse för att hacka. Håll din icke-dominanta hand ovanpå maten du skär, använd fingertopparna för att styra kniven och hålla den stadig. Se till att hålla bladets spets i kontakt med skärbrädan hela tiden för jämna snitt.

En annan viktig teknik att bemästra är att kunna skiva. Detta används för att skära kött, fisk och andra stora bitar av mat. Håll kniven i en liten vinkel mot skärbrädan och använd en mjuk, svepande rörelse för att skära igenom maten. Återigen, håll din icke-dominanta hand ovanpå maten för att styra kniven och behålla kontrollen.

Slutligen är det viktigt att lära sig att slipa och underhålla kniven på rätt sätt. En slö kniv är oftast farligare än en vass då den kräver mer kraft att använda och är mer benägen att glida av det du bearbetar. Använd ett bryne eller ett slipstål för att hålla din kniv vass och i gott skick. Tvätta också alltid av och torka kniven direkt efter du använt den och tänk på hur du förvarar den. Lägg inte dina knivar löst i en låda med andra köksverktyg som då kommer ligga och skava mot eggen och göra den slö.

Sammanfattningsvis är det viktigt att behärska grunderna i knivfärdigheter för alla nybörjarkockar. Med rätt kniv, rätt grepp och tekniker för att hacka och skiva är du på väg att skapa läckra måltider på nolltid. Kom ihåg att alltid prioritera säkerheten och se till att underhålla din kniv, så är du på god väg att bli en mästare i köket.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar