fbpx
Hem Sås Så gör du din egen tomatsås – steg för steg 

Så gör du din egen tomatsås – steg för steg 

av Redaktionen

Tomatsås är en basingrediens i många recept, från pastarätter till soppor och grytor. Att göra sin egen tomatsås hemma är enkelt, prisvärt och det ger dig full kontroll över ingredienserna och smakerna. Här är en steg-för-steg-guide för hur du gör din egen tomatsås från grunden.

Är det enkelt att göra egen tomatsås – och vad är fördelarna mot att köpa färdig?

De grundläggande stegen innebär att koka ner mogna tomater med lite örter och andra kryddor, bearbeta blandningen och justera kryddningen efter eget tycke. Du kan anpassa receptet genom att lägga till ytterligare ingredienser som lök, paprika eller morötter för att skapa en unik smakprofil. Så om du har tid att göra din egen tomatsås är det något vi starkt rekommenderar. 

Du har kontroll över ingredienser: När du gör din egen tomatsås har du kontroll över kvaliteten och typen av ingredienser som används. Du kan välja färska, mogna tomater och undvika tillsatser som konserveringsmedel eller tillsatta sockerarter som ofta finns i köpta tomatsåser.

Du kan anpassa smakerna: Du kan anpassa smaksättningen och kryddorna vilket ger dig en personlig smakprofil som passar din smak.

En mycket tydligare och fräschare smak: Hemgjord tomatsås har en fräschare smak jämfört med färdigköpta såser.

Ingredienser:

1,5 kg färska, mogna tomater

1-2 vitlöksklyftor, hackade

0,6 dl extra virgin olivolja

1 tsk torkad oregano

1 tsk torkad basilika

Salt och peppar efter smak

Instruktioner:

Förbered tomaterna: Skölj tomaterna och ta bort eventuella stjälkar. Skär tomaterna i fjärdedelar eller åttondelar beroende på deras storlek.

Tillaga tomaterna: Värm upp olivoljan på medelvärme i en stor gryta. Tillsätt sedan vitlöken och stek den i 1-2 minuter tills det doftar gott. Tillsätt tomaterna och rör om väl för att täcka dem med olja och vitlök. Koka i 15-20 minuter, rör om då och då, tills tomaterna har fördelats väl och släppt ut sin vätska.

Krydda såsen: Tillsätt oregano, basilika, salt och peppar i grytan och rör om väl. Låt såsen sjuda i ytterligare 5-10 minuter för att låta smakerna smälta samman.

Mixa såsen: Använd en stavmixer eller överför blandningen till en matberedare och mixa såsen tills den når önskad konsistens.

Justera smaken: Smaka av såsen och justera kryddningen efter behov.

Förvara såsen: Låt såsen svalna till rumstemperatur och lägg den sedan till en lufttät behållare. Den kan förvaras så i kylskåpet upp till en vecka eller frysas för längre hållbarhet.Ge det här receptet ett försök och njut av smaken av sommar året runt!

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar