fbpx
Hem Recept 11 goda rätter du kan göra med aubergine 

11 goda rätter du kan göra med aubergine 

av Redaktionen
vegetables on grill

Aubergine, även känd som äggplanta är en mångsidig grönsak som kan användas i en mängd olika rätter. Oavsett om du är vegetarian, vegan eller bara vill lägga till fler grönsaker i din kost är aubergine ett riktigt bra alternativ. Nu så här års brukar även aubergine vara billigt i affären. Här är 11 saker du kan göra med denna näringsrika och läckra grönsak

Baba ganoush: Baba ganoush är en dipp från mellanöstern gjord med rostad aubergine, tahini, vitlök, citronsaft och olivolja. Det är en hälsosam och smakrik dipp som är perfekt för mellanmål eller som pålägg till smörgåsar. Rosta auberginen i ugnen, gröp ur köttet och mixa med vitlök, tahini, citronsaft och salt och peppar.

Auberginelasagne: Auberginelasagne är en vegetarisk version av den klassiska italienska lasagnen. Skillnaden är att du byter ut de traditionella lasagneplattorna mot aubergine. Skiva aubergine i tunna skivor/plattor och gör lasagnefyllningen precis som du brukar. 

Ratatouille: Ratatouille är en klassisk fransk maträtt gjord med aubergine, zucchini, tomater, lök, vitlök och örter som man låter få puttra i stekpannan i en halvtimme. En rejäl, smakrik rätt som även lämpar sig utmärkt att göra storkok på! Frys in och ha som matlåda. För extra protein kan du knäcka några ägg i slutet av tillagningen, sätt på ett lock på stekpannan och låt äggen tillagas i några minuter. 

Gör en grönsakssoppa: Aubergine är ett bra tillägg till grönsakssoppor. Det ger en fin konsistens och smak. Hacka auberginen i lagom stora bitar och låt puttra i en smakrik buljong med andra grönsaker som du hittar i kylen. Smaka av med salt, peppar och örter.

Fylld aubergine: Fylld aubergine är en hälsosam rätt som påminner om fylld paprika. Den går snabbt att göra och passar både vegetarianer och köttätare. Halvera auberginen, gröp ur köttet och fyll på med en blandning av kokt ris, stekt köttfärs/vegofärs och aubergineköttet.

Aubergine och linsgryta: Aubergine och linsgryta är en mättande och smakrik huvudrätt som är perfekt som vardagsmiddag. Stek auberginen tillsammans med lite vitlök, häll i en burk krossade tomater och torkade röda linser, några decilitervatten och grönsaksbuljongtärning. På mindre än 30 minuter har du måltid till hela familjen. Servera med ris eller naan-bröd. 

Ugnsrostad aubergine: Att rosta aubergine är ett bra sätt att få fram dess naturliga sötma och skapa en karamelliserad exteriör. Skär den i lagom stora bitar, häll på lite olivolja och kryddor och rosta i ugnen tills auberginen är mjuk och gyllenbrun.

Aubergine- och kikärtssallad: Aubergine- och kikärtssallad är en nyttig rätt och perfekt till lunch eller som tillbehör till middag. Rosta auberginen och skär den i mindre bitar, blanda med färdigkokta kikärter, tärnad gurka, lite färsk persilja och en smakrik dressing och servera.Grilla den: Vi avslutar med det bästa! Att grilla auberginen tar fram dess naturliga sötma och ger en läcker rökig smak. Pensla den med olivolja och valfria kryddor och grilla dem sedan på medelvärme tills de är mjuka och lite lätt förkolnade. Servera som tillbehör till en köttbit eller som huvudrätt tillsammans med sallad toppad med lite valnötter och en klick yoghurt. 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar