fbpx
Hem TipsMat Olika typer av nudlar – och hur du bäst avnjuter dem

Olika typer av nudlar – och hur du bäst avnjuter dem

av Redaktionen
cooked food on black ceramic bowl

Nudlar är en populär och utsökt basföda i många kulturer runt om i världen. Det finns otaliga typer av nudlar att välja mellan, alla med sin egen unika smak och konsistens. Nedan kommer vi att guida dig genom några av de mest kända typerna av nudlar – och såklart hur du bäst avnjuter dem

Ramen

Ramen är en japansk nudelrätt som har blivit alltmer populär de senaste åren. Rätten heter just ramen då just ramennudlar lämpar sig bäst att ha i. Nudlarna är långa och tunna och gör sig bra i en soppa då de behåller sitt tuggmotstånd även i en varm buljong. Ramen kan innehålla olika saker som fläsk, mjukkokta ägg, nori, grönsaker och svamp. Det är bäst att använda ätpinnar för att plocka upp nudlarna och sen får man slurpa i sig buljongen från skålen.

Soba

Soba är en japansk nudel gjord av bovetemjöl. Den har en lätt nötig smak och kan serveras varm eller kall. Soba åtföljs ofta av en dippsås gjord av sojasås, mirin och andra ingredienser. För att äta soba, doppa nudlarna i såsen och slurpa upp dem.

Risnudlar

Risnudlar är en mycket populär nudel i det sydostasiatiska köket. De är tunna och genomskinliga och kan hittas i rätter som pad thai och pho. 

Vermicell

Vermicelli är en tunn, genomskinlig nudel som vanligtvis används i det vietnamesiska köket. Den kan serveras i en varm eller kall rätt och kombineras ofta med örter, grönsaker och ett protein som grillad kyckling eller räkor. 

Glasnudlar

Glasnudlar, även kända som cellofannudlar, är en typ av nudlar gjorda av stärkelse och vatten. De används ofta i det koreanska och kinesiska köket och kan hittas i rätter som japchae och wokade grönsaker. När du äter glasnudlarna (och de flesta nudlar) är det bäst att använda sig av ätpinnar. Om du inte riktigt fått till klämmen går det ju självklart bra med gaffel.  

När det gäller att njuta av nudlar finns det några allmänna tips att tänka på. Använd först ätpinnar om du kan eftersom de är det traditionella redskapet för många nudelrätter. För det andra, var inte rädd för att slurpa dina nudlar! I vissa kulturer är slurpande ett tecken på uppskattning och njutning. Slutligen, se till att njuta av buljongen eller såsen som följer med nudlarna, eftersom det ofta ger djup och fyllighet till rätten. Oftast dricker man upp buljongen direkt från skålen – och det är väl ingen hemlighet att det oftast är buljongen som är det godaste av allt – mums!

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar