Svenskar älskar sina köttbullar. Rätter förekommer dock i olika former beroende på var i världen de lagas. Spanska köttbullar serveras i tomatsås och på Balkanhalvön får man så kallade cevapcici som serveras med ajvar, lök och yoghurt.
Det första användningen av ordet köttbulle i Sverige är i Cajsa Wargs kokbok från 1755. Och det var just vid den tiden som köttbullar började ätas i Sverige – det var nämligen då som köttkvarnen och vedspisen blev allt vanligare. När man lagar köttbullar brukar man låta ströbröd svälla i lite mjölk, eller grädde, och blandar sedan färsen med ströbrödsröran, hackad lök, salt och peppar och möjligtvis ett ägg. Klassiska tillbehör till köttbullarna är orörda lingon, pressgurka och brunsås.
Pressgurka
Den här varianten av pressgurka blir härligt knaprig och syrlig. Den går också snabbt att göra.
Du behöver:
- 1 gurka
- 1/2 msk salt
- 2 msk ättika
- 1 dl vatten
- 2 msk socker
- 1 krm vitpeppar
- 1/4 kruka hackad persilja
Gör så här:
- Skölj och skala gurkan slarvigt med en osthyvel. Lite av det mörkgröna skalet får gärna sitta kvar.
- Skiva sedan gurkan tunt med osthyveln ner i en skål.
- Tillsätt saltet och rör runt försiktigt.
- Sätt en tyngd på gurkan (till exempel ett fat) och låt stå i 30 minuter. Häll sedan av spadet.
- Lagen: skölj och hacka persiljan.
- Blanda persiljan med ättiksprit, vatten, socker och vitpeppar. Rör tills sockret har löst sig.
- Lägg över gurkan i en ren glasburk och häll över lagen.
Låt pressgurkan stå minst en timme innan servering.
Rårörda lingon
Rårörda lingon är en klassiker till köttbullar. Det är busenkelt att göra och blir mycket godare än vanlig lingonsylt. Det går att använda både färska och frysta lingon i receptet.
Du behöver:
- 2 dl lingon
- 1 dl strösocker
Gör så här:
- Rensa och skölj lingon och låt torka på ett hushållspapper.
- Blanda lingon och socker i en skål och rör tills sockret har löst sig.
- Häll över de rårörda lingon i en glasburk och förvara i kylskåp.
De rårörda lingon går bra att servera direkt.
Brunsås
En klassisk brunsås är ett perfekt tillbehör till köttbullarna. Jag brukar ha lite ingefära i såsen för att få ett litet sting.
Du behöver:
- 2 msk smör
- 2 msk vetemjöl
- 2 dl mjölk
- 2 dl matlagningsgrädde
- 2 msk oxfond (eller “fonden” som blir i stekpannan när du har stekt dina köttbullar)
- 3 tsk kinesisk soja
- 1 krm malen ingefära (går att utesluta)
- Salt och peppar
Gör så här:
- Smält smöret i en kastrull och strö över mjölet. Vispa så att det inte blir några klumpar.
- Tillsätt mjölken lite i taget under omrörning.
- Häll sedan i grädden, fonden, sojan och ingefäran.
- Koka upp under omrörning och låt sedan sjuda i ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.
Servera till köttbullar, kokt potatis, pressgurka och rårörda lingon. Mums!
2 kommentarer
Fina varor.
Fina mat.