Sillen plockar vi fram till alla svenska högtider, så även till påsken. Har du provat att lägga in egen sill? Det är superenkelt och blir mycket godare än den man köper färdig. Med 5-minuterssill går det dessutom snabbt. Även om själva sillen går snabbt att göra är det en fördel om du gör den minst ett dygn innan den ska serveras. Genom att låta den stå i kylskåp över natten hinner sillen ta god smak av alla tillbehören.
Finns det någon sillsort som passar extra bra till påsken? Kanske det. Den klassiska varianten med en klar lag och grönsaker passar året om. Annars tycker vi att en fräsch sill med citronskal och gräslök kan passa bra. Den ljusa färgen och inslaget av gult från citronskalet gör den perfekt till påsken.
Sill med fänkål och morot
Den här klara sillsorten är riktigt läcker. Det här receptet räcker till två burkar. Ställ burkarna i ugnen i 100 grader i 15 minuter så blir de rena. Låt de svalna innan du lägger i sillen.
Du behöver:
- 1 förpackning 5-minuterssill
- 0,5 dl ättiksprit (12%)
- 2 dl socker
- 1,5 dl vatten
- 10 kryddpepparkorn
- 1 lagerblad
- 1/2 kruka dill
- 1 morot
- 50 gram fänkål
Gör så här:
- Häll vatten, ättika och socker i en kastrull.
- Tillsätt kryddpepparkorn och lagerblad och koka upp.
- Rör tills sockret har löst sig.
- Ta av kastrullen från plattan och låt svalna.
- Klipp sillen i centimeterstora bitar.
- Skala och slanta moroten.
- Skiva fänkålen.
- Skölj och klipp dillen i mindre bitar.
- Varva sillbitar, grönsaker och dill i två glasburkar och häll på lagen.
Förslut och förvara i kylskåp.
Citronsill med gräslök
Om du gillar krämiga sillsorter ska du prova den här. Den här behöver inte lika lång tid i kylen för att bli krämig, men den kan ändå med fördel göras dagen innan den ska serveras.
Du behöver:
- 1 förpackning 5-minuterssill
- 2 dl crème fraîche
- 1 msk majonnäs
- 1/2 kruka gräslök
- 2 citroner
- 1 tsk dijonsenap
- 1 tsk honung
- 1 krm svartpeppar
Gör så här:
- Häll av sillfiléerna och klipp i centimeterstora bitar.
- Skölj och klipp gräslöken i bitar.
- Skölj och riv skalet av citronerna.
- Blanda crème fraîche och gräslök.
- Tillsätt majonnäs, senap, honung, citronskal och peppar. Rör så att allt blandas väl.
- Vänd ner sillen i citronkrämen.
Häll upp blandningen i två burkar och ställ in i kylskåp. Ett tips är att öppna burken och toppa med lite gräslök och citronskal precis innan servering.