Det är härligt att duka upp med smårätter. Gör du några olika varianter så finns det något för alla. I vissa länder är konceptet med smårätter mer utbrett än i andra länder. I Spanien finns ofta “tapas” på menyn – som är deras samlingsnamn för smårätter med influenser från medelhavet. Några klassiska tapas-rätter är potatisomelett, friterad bläckfisk, ansjovis i vinäger och parmaskinka. I Baskien kallas smårätterna för “pintxos” (pinchos) och består ofta av små brödbitar med något gott ovanpå.
Här har vi plockat ihop 3 smårätter med influenser från olika delar av världen. Vad lagar du när du gör smårätter?
Quesadillas med svarta bönor och guacamole
Quesadillas är en mexikansk maträtt som görs av tortilla fylld med kött och ost. Här är en vegetarisk variant med svarta bönor som är enkel att göra och blir supergod.
Du behöver:
1,5 dl riven ost
2 förpackningar svarta bönor
1 burk majs
1,5 dl salsasås
4 stora tortillabröd
2 avokados
1 msk limejuice
1 krm chiliflakes
1 tsk salt (1/2 tsk till fyllningen och 1/2 tsk till guacamolen)
Gör så här:
- Blanda bönor, majs, salsasås och salt i en bunke.
- Hetta upp en stekpanna och lägg ett tortillabröd i pannan.
- Lägg 1/4 av bönblandningen på hälften av tortillan.
- Strö över 1/4 av osten över bönblandningen.
- Vik tortillan dubbel och stek på medelvärme tills osten har smält och tortillan fått fin färg, ungefär 3 minuter på vardera sida.
- Upprepa med de resterande 3 tortillabröden.
- Till guacamolen: Halvera och kärna ur avokadon, och gröp ur köttet.
- Mosa avokadoköttet med en gaffel.
- Tillsätt limejuice, chiliflakes och salt.
- Skär varje quesadilla i fyra bitar och servera med guacamole, salsasås och en klipp créme fraîche.
Enkla räkor på spett
De här räkorna är superenkla att göra. De träs på spett vilket gör de praktiska att plocka från ett fat.
Du behöver:
Grillpinnar
I burk skalade räkor
2 tsk torkad basilika
1 krm svartpeppar
Olja att steka i
Gör så här:
- Trä upp fem räkor på varje grillspett.
- Hetta upp olja i en stekpanna och värm försiktig.
- Krydda med basilika och svartpeppar.
- Vänd spetten och krydda på andra sidan.
- Servera spetten med sweet chilisås.
Kavring med kapris och lax
Här är en klassisk och enkel svensk smårätt. Kavring och lax är en härlig kombination.
Du behöver:
250 gram varmrökt lax
1,5 dl crème fraîche
2 msk kapris
1/2 kruka gräslök (spara lite till garnering)
Salt och peppar
4 skivor kavring
Gör så här:
- Halvera kavringskivorna på diagonalen.
- Blanda crème fraîche, grovhackad kapris och gräslök i en skål. Smaka av med salt och peppar.
- Skär laxen i mindre bitar.
- Lägg en klick crème fraîche-röra på kavringen och toppa med några bitar lax och gräslök. Så gott!