Hem Sås Kalla röror till grillat

Kalla röror till grillat

av Malin Toverud

Våren är här och det är dags att plocka fram grillen. Oavsett om du grillar halloumi, korv eller paprika så är det gott med röror till maten. Vissa röror passar bättre till vissa råvaror, men det finns också universalröror som är gott till allt. Här har vi plockat fram tre av våra favoriter. Vad gör du för kalla röror till grillat?

Chimichurri

Den här kryddstarka såsen passar både som dippsås, sky eller som marinad till kött. Förbered såsen dagen innan du ska använda den, den ska nämligen helst vila i kylskåp över natten för att bli riktigt god.

Du behöver:

  • 1 gul lök
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 citron
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1,5 dl olivolja
  • 1 kruka rosmarin
  • 1 kruka bladpersilja
  • 1 kruka oregano
  • Salt och peppar

Gör så här:

  • Skölj och hacka de färska örterna.
  • Skala och finhacka löken.
  • Skölj och finriv skalet av citronen.
  • Blanda olja och vinäger och tillsätt örter, citronskal och juice av 1/2 citron.
  • Smaka av med salt och peppar.
  • Ställ in i kylskåp för att vila över natten.

Använd din chimichurri som marinad till kött som du ska grilla, eller ringla över grillade grönsaker. Så gott!

Chilimajo

Att göra egen chilimajonnäs kräver lite tålamod, men det blir väldigt gott så det är väl värt mödan. Chilimajo passar perfekt som sås på grillad hamburgare eller att doppa grillade räkor i.

Du behöver:

  • 1 äggula
  • 1 tsk senap
  • 1 tsk vinäger
  • 1 tsk vatten
  • 2 dl olja
  • 2 tsk sambal oelek
  • Salt

Gör så här:

  • Vispa äggula med senap, vinäger och vatten.
  • Tillsätt oljan under vispning. Här kommer det tålamodskrävande. Ta bara lite olja i taget. Till en början droppar du i olja och sedan kan du tillsätta olja i en tunn stråle. Prova dig fram.
  • När du har fått en tjock kräm tillsätter du sambal oelek och smakar av med salt.

Hummus

Hummus är en universalröra som passar till allt. Den är god till grillat lamm, men också som sås till halloumiburgaren eller bara som röra att doppa grillat bröd i.

Du behöver:

  • 1 burk kokta kikärtor
  • 3 msk olivolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk tahini
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 citron

Gör så här:

  • Häll av kikärtorna och spola dem i kallt vatten.
  • Mixa kikärtorna i en mixer med olivoljan.
  • Pressa vitlöksklyftorna ner i röran och tillsätt spiskummin och tahini (kan uteslutas). Mixa lite till.
  • Smaka av med färskpressad citronsaft.

Sleva upp röran i en skål och ringla lite olivolja över röran innan servering.

Det här receptet innehåller tahini – en sesampasta som du hittar i välsorterade livsmedelsbutiker. Men det går också att göra hummus utan tahini, då utesluter du bara ingredienser i receptet. Vill du gärna använda tahini, men inte hittar sesampastan i butiken så kan kan du göra egen av rostade sesamfrön, olja och salt.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

2 kommentarer

Bjud på en vegetarisk grillbuffé - Mat och Dryck juni 25, 2021 - 7:03 f m

[…] Pensla grönsaksspetten med glazen och grilla tills grönsakerna fått fin färg. Servera grönsaksspetten och black bean burger med härliga kalla röror. Recept på tre läckra röror hittar du här. […]

Svara
Det här kan du laga med paprika - Mat och Dryck juli 2, 2021 - 7:01 f m

[…] Den här röran passar perfekt till grillmiddagen. Fler recept på kalla röror till grillat hittar du här. […]

Svara

Skriv en kommentar