fbpx
Hem Råvaror Det här kan du göra med ramslök

Det här kan du göra med ramslök

av Malin Toverud

Det pratas om ramslök, det lagas mat med ramslök och amatörkockarna i Sveriges Mästerkock, som precis avslutat sin säsong, gör recept med ramslök. Vad är det för råvara och vad kan den användas till? Vi reder ut begreppen och bjuder på ett enkelt recept med ramslök.

Doftar lök

Ramslök går att hitta vilt i Sverige. De växer på lövängar och i lundar. Bladen är blanka och gröna, och liknar liljekonvaljbladen. Den har stjärnlika, vita blommor med många blommor i varje blomställning.

Ramslöken är en skuggväxt och därför är dess blad tunnare, och har en djupare grön färg, än andra lökväxter. Ramslöken känns igen på den starka doften av lök, och smaken påminner om vitlök. Det är därför ingen slump att den kallas skogsvitlök. Ramslöken är faktiskt släkt med både vitlöken och gräslöken och smaken påminner om en blandning av dessa. Det är de gröna bladen som används vid tillagning av ramslök.

Ut och plocka

Utomlands har ramslök länge använts i matlagning. I Tyskland finns den att köpa i vanliga matbutiker. Även i Sverige har ramslöken börjat leta sin in i välsorterade livsmedelsbutiker, men den är ganska dyr.

Har du tur att bo i södra Sverige kan du bege dig ut i skogen och plocka vild ramslök. Den trivs i skuggiga, blöta lövskogar. Tänk på att ramslöken är fridlyst i Blekinge.

Smakar godast i maj-juni

Det går att hitta ramslök i skogarna redan nu. De smakar som bäst innan de blommar i maj-juni. Tänk på att inte plocka för mycket åt gången, bladen vissnar lätt. Sätt bladen i kallt vatten när du kommer hem, då kan de hålla sig i upp till en vecka. Ramslöken smakar bäst färsk och hettas den upp för länge kan den förlora delar av sin löksmak. Ha därför i ramslöken sist om du använder den i varma rätter.

Pesto med ramslök

Den här läckra peston passar bra till grillad fisk eller som dressing till sallad.

Du behöver:

  • 50 gram pinjenötskärnor
  • 1 citron
  • 3 dl hackad ramslök
  • 1 kruka persilja
  • 2 dl olivolja
  • 1,5 dl riven västerbottenost (eller parmesan)
  • Salt och peppar

Gör så här:

  • Skölj och riv skalet av citronen.
  • Skölj och hacka persiljan.
  • Hacka ramslöken.
  • Mixa pinjenötter och tillsätt sedan ramslök och persilja.
  • Tillsätt oljan, lite i taget, under mixning.
  • Blanda i riven ost och citronskal.
  • Smaka av med salt och peppar.

Förvara i en fin glasburk och ta fram när det är dags för grillmiddag.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

2 kommentarer

Roswitha VALLDEBY maj 12, 2021 - 10:36 f m

Vad gäller ramslök borde ni påpekat att det lätt förväxlas med liljekonvalj som är giftiga och bör därför inte ätas. Bladen är förvillande lika och vet man inte skillnad kan det bli farligt. I Wienerwald, som omger Wien växer både Ramslök och Liljekonvalj (dem gillar samma markförhållanden) och varje vår kan man i tidningarna läsa om människor som fått allvarliga tillstånd och hamnad på lasarett. Så: det är inte bara att ge sig ut i skogen och plocka…

Svara
Malin Toverud maj 12, 2021 - 8:53 e m

Tack för inlägget! Ja, mycket viktigt att lukta på ramslöken och känna den tydliga lökdoften innan den plockas.

Svara

Skriv en kommentar