fbpx
Hem Bröd Två sorters scones – enkla recept

Två sorters scones – enkla recept

av Malin Toverud

Överraska någon du tycker om med nybakat bröd i helgen. Scones är perfekt att baka när man inte har någon stress att komma iväg. Eftersom scones inte behöver jäsa går det dessutom snabbt.

I Sverige bakar vi ofta scones i rundlar som vi skär i fyra delar som vi bryter loss när brödet kommit ut ur ugnen. Men bakverket kommer från Storbritannien och där bakar man ofta scones i små bullar. På en klassisk “afternoon tea” serveras scones med “clotted cream” och lemon curd. “Clotted cream” är helt enkelt grädde som man vispat så hårt att det nästan blivit smör. Till sconesen dricker britterna gärna te.

Scones går att smaksätta med det man själv tycker är gott. Här har vi plockat fram recept på en klassisk variant och en variant som är lite matigare. Vilken är din favorit?

Klassisk scones

Här är ett klassisk recept på scones som går att baka ut som runda kakor eller bullar.

Du behöver:

  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 krm salt
  • 50 rumsvarmt smör
  • 2 dl mjölk

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke.
  • Skiva smöret i mindre bitar och blanda ner i bunken.
  • Tillsätt mjölk och arbeta snabbt ihop till en kladdig deg.
  • Dela degen i två delar och forma två runda kakor som du lägger på en plåt med bakplåtspapper.
  • Platta ut litegrann och skär två snitt tvärs över kakan (inte hela vägen igenom).
  • Nagga med en gaffel och grädda i mitten av ugnen i ungefär 10 minuter.

Servera sconesen varma med marmelad eller med en skiva ost.

Rågscones med ost och oliver

En lite matigare variant av scones är den här ostsconsen med svarta oliver och gräslök. Perfekt att servera till brunch.

Du behöver:

  • 2 dl vetemjöl
  • 2,5 dl rågsikt
  • 3 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 100 gram rumsvarmt smör
  • 2 dl riven ost
  • 1/2 kruka gräslök
  • 1 dl svarta oliver
  • 2,5 dl mjölk

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Blanda mjöl, bakpulver, salt och riven ost i en bunke.
  • Skär smöret i mindre bitar och fördela i blandningen.
  • Skölj och hacka gräslöken.
  • Skär oliverna i tunna skivor.
  • Tillsätt mjölk, oliver och gräslök och knåda till en smidig deg.
  • Dela degen i 14 bitar och rulla ut till bullar.
  • Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
  • Grädda sconesen i mitten av ugnen i ungefär 15 minuter.

Servera ostsconsen till soppa eller bara som de är med en klick smör.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar