Har du någonsin bakat surdegsbröd och sen väntat förväntansfullt på att det ska jäsa? Sen öppnar du ugnen och möts av ett platt och tungt bröd. Du är inte ensam, att baka surdegsbröd (och bröd i allmänhet) är lite av en konst. Efter att ha läst detta hoppas vi att du kommer få ett svar på varför ditt surdegsbröd inte jäser – så att du får ett gott bröd nästa gång du bakar
Levainet i surdegsstarten var inaktivt
Anledningen till att ditt surdegsbröd inte jäst kan bero på att din surdegsstart inte var mogen. Om du får eller gör en surdegstart är det vanligt att bli ivrig och vilja börja baka så fort du ser bubblor. Detta är ju bra, bubblor vill man ha, men den kommer inte vara lika aktivt som en start som matats och tagits hand om i flera veckor eller månader. Grejen med levain är att det klassificeras som en levande kultur – vilket innebär att det måste matas ofta, gärna var 12:e timme så att det kan fördubblas i storlek. I grund och botten är starten som en växt som du måste mata regelbundet för att den ska trivas.
Du tog surdegsstarten direkt från kylen
Att förvara starten i kylen är ett bra sätt att bromsa aktiviteten, man kan säga att din surdegsstart är i ett vilande tillstånd. Så att be någon som nyss vaknat att helt plötsligt hoppa upp och göra 100 utfall säger ju sig själv. Du kan få ett högt stigande bröd från en start som stått i kylen – men räkna med att det tar lite längre tid. Låt den bli rumstempererad först.
Du hade alldeles för varmt vatten
Om du blandar surdegstarten med vatten som är över 65 grader kommer skada jästcellerna och bakterierna som finns i den. Du kommer nödvändigtvis inte döda din surdegsstart men med all sannolikhet minska dess effektivitet.
Du glömde bakduken
Om du lämnar degen otäckt (ja här snackar vi inte en halvtimme utan typ 10 minuter) kan den förmodligen torka ut. Fukt lämnar den yttersta skorpan på brödet och det bildas ett skal. Om brödet blir riktigt torrt blir det också tjockt och tungt vilket hindrar degen från att resa sig och jäsa. Detta resulterar i massor av sprickor i brödet när den bakas.
Du tillsatte för mycket mjöl
Det är viktigt att ha rätt konsistens när du ska arbeta med degen som snart ska in i ugnen. Du kan bli frestad att lägga till lite mer mjöl så att den är lättare att knåda och arbeta med – men risken är då att degen blir för tung vilket i slutänden kommer resultera i ett platt och kompakt bröd. Att därför ha en lite blötare blandning kommer ge ett mycket bättre resultat. Det kan komma att bli klibbigt om händerna men hellre det. Du ska arbeta degen så den blir blank och smidig. Så vet du med dig att din deg mer liknade en kaksmet var den definitivt för tung och det var därför den inte jäste i ugnen.