fbpx
Hem Okategoriserat 9 livsmedel som du bör undvika att äta och dricka om du är sjuk och förkyld

9 livsmedel som du bör undvika att äta och dricka om du är sjuk och förkyld

av Redaktionen

Vill du att din förkylning ska gå över snabbare? Då finns det en del knep att ta till. Att dricka mer vatten och få i sig mycket c-vitamin är alltid bra när man är sjuk. Men vet du vilken mat och dryck du bör undvika? Om inte så kommer här 9 stycken saker som sägs hämma immunförsvaret vilket gör att du inte blir frisk lika snabbt

Dra ner på koffeinet

Koffeinhaltiga drycker tenderar att vara mycket uttorkande för kroppen. Ibland kan det även vara så att man dricker kaffe som en ersättning för andra drycker. Eller att man helt enkelt glömmer bort att dricka vatten eftersom att man dricker så mycket kaffe. Naturligtvis förstår vi om du verkligen behöver ditt morgonkaffe, och det är okej att ta en kopp – men försök sen undvika det resten av dagen.

Säg nej till skräpmat

Fet och friterad mat (ja all typ av snabbmat) är bäst att undvika tills du har återhämtat dig helt. Mat som denna innehåller stora mängder inflammatoriska fetter som kan förvärra redan existerande inflammationer i kroppen. 

Mindre mejeriprodukter

Om du vill bli av med din snuva och hosta så fort som möjligt kan det faktiskt hjälpa att minska på intaget av mejeriprodukter (ej naturlig yoghurt) som mjölk, glass och ost. Detta kan göra slemmet tjockare och få dig att känna dig mer täppt. 

Drick inte alkohol

Det bästa är att undvika det helt. Du behöver mycket vätska när du är förkyld, men alkohol är ett stort nej eftersom det kan torka ut dig. Drick vatten eller smaksätt ditt vatten med gurka, citron eller apelsin. 

Undvik socker så mycket det går 

Det är ingen hemlighet att godis är fyllt med socker, och godis är verkligen ingenting som främjar hälsan, speciellt inte när du är sjuk. Varför då? Socker orsakar inflammation och har visat sig minska immuniteten genom att försvaga de vita blodkroppar. De vita blodkropparna är ansvariga för att bekämpa infektioner i kroppen. Så hoppa godisert, åtminstone när du är sjuk, för att se till så att dina sjukdomsbekämpande celler kan arbeta med full kapacitet. 

Glass i stora lass 

Glass kan kännas väldigt gott att äta, speciellt när man är sjuk (och har ont i halsen) Men de flesta glassar som säljs i butiken innehåller mycket feta mejeriprodukter, vilket betyder att den innehåller mycket mättat fett som utlöser inflammation. Dessutom har glass ett högt sockerinnehåll, en annan ingrediens som vi beskrev här ovan, är känd för att öka inflammation. Så hoppa glassen när du försöker hålla ditt immunförsvar i full kapacitet. Tips: Lindra halsont genom att mixa naturell yoghurt med lite hallon och ställ i frysen i cirka 1,5 timme.

Undvik chilipeppar om din nästa rinner

Man kan tro att den här starka grönsaken är bra mot förkylning, men faktiskt inte. Kryddig mat som chilipeppar bör du undvika när du är sjuk – och inte minst om du har en rinnande näsa! Ämnet kapsaicin som finns i chili är irreterande för näsgången, vilket bidrar till en större produktion av snor och slem. 

Ta det lugnt med jordnötterna

Jordnötter är ett av de vanligaste födoämnesallergenerna och de är också en potentiell utlösare för en stor histaminfrisättning (ger allergiliknande symptom). Även om du regelbundet konsumerar dessa baljväxter kan det leda till en ökad inflammation och mer nästäppa när du är sjuk.

Och chokladen

Livsmedel som innehåller mycket raffinerat socker, till exempel choklad, kan öka produktionen av jäst i din kropp, vilket kan leda till mer produktion av bakterier. Dessutom har de flesta chokladkakor höga halter av mättat fett, vilket är känt för att öka inflammation och förvärra förkylnings- och influensasymptom.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

1 kommentera

Mario Pastor december 7, 2022 - 2:01 e m

Det finns inga vetenskapliga bevis på att C-vitamin har nån inverka på att förebygga förkylningen eller förkortar sjukdomsförloppet. Det där var en Nobelpristagare, Linus Pauling, som på 50-talet propagerade starkt för detta utan att ha något stödd för det, tyvärr. Men detta gjorde att folk började att starkt tro på detta och, som en av hans kollegor sa då. ”There are plenty of scientists who say ’This has been disproven,’ but if Linus says it’s true, I’m going to take my vitamin C every morning anyway.”

Svara

Skriv en kommentar