Går du på universitet och är inte direkt van att laga din egna mat? Eller så kanske du bara är ute efter några goda, enkla recept som går snabbt att laga under hektiska vardagar. Dessa 3 recept är fulla av smak och perfekta för studenter eller stressade småbarnsfamiljer
Vegansk curry med sötpotatis, 4 portioner
En läcker, budgetvänlig curry som passar hela familjen.
Ingredienser:
1 msk kokosolja (rapsolja fungerar också)
1 lök, hackad
2 vitlöksklyftor, rivna
1 ingefära (cirka 4 cm), riven
3 msk thailändsk röd currypasta
1 msk jordnötssmör
2 stycken sötpotatisar, skalade och skuren i bitar
1 burk kokosmjölk (400 gram)
200 gram färsk spenat (påse)
2 dl vatten
1 lime, pressad
kokt ris (för 4 personer)
en näve jordnötter (valfritt)
Gör såhär:
Steg 1: Smält kokosoljan i en kastrull på medelhög värme och lägg i löken och stek i 5 minuter. Tillsätt de rivna vitlöksklyftorna och ingefäran och stek ytterligare i 1–2 minuter tills du känner en härlig doft.
Steg 2: Rör ner den thailändska currypastan, jordnötssmöret och sötpotatisen och tillsätt sedan kokosmjölken och vattnet.
Steg 3: Låt det koka upp och sänk sedan värmen och låt puttra utan lock i cirka 30-35 minuter, eller tills sötpotatisen känns mjuk.
Steg 4: Rör ner spenaten och saften av en lime och krydda väl med salt och peppar. Servera med kokt ris och ett tips är att strö över några jordnötter för extra crunch.
Stekt ris med ”det som finns i kylen”, 4 portioner
Har du mycket rester i kylen som du vill bli av med, kanske en halv lök, några grönsaker och en överbliven kyckling från gårdagen? Rensa ur kylen och gör den här goda rätten
Ingredienser:
2 ½ dl långkornigt vitt ris
1 msk jordnötsolja
1 lök, skuren tunt
2 vitlöksklyftor, rivna
3 cm ingefära, finriven
Tärnade grönsaker, cirka 6-10 dl
2 dl kyckling eller annat protein (vegetariskt eller kött)
2 msk soja (japansk)
1 msk farinsocker
Färska korianderblad (valfritt)
Steg 1: Koka ris enligt anvisningarna på paketet. Skölj under kallt vatten och låt det rinna av. Bred ut riset på en bricka och låt det svalna.
Steg 2: Tillsätt olja i en wokpanna på medelhög värme. Tillsätt lök och stek i 3–4 minuter eller tills de börjar få färg. Ha i vitlöken och ingefäran och fräs i ytterligare 1 minut.
Steg 3: Släng i grönsakerna och fräs dem i 4–5 minuter eller tills de är mjuka. Tillsätt kycklingen (eller annat protein) och riset. Stek i 3–4 minuter tills allt blivit varmt. Salta och peppra.
Steg 4: Häll i sojan och sockret och stek ytterligare i 2 minuter. Servera ditt stekta ris med en nypa koriander.
Bön- & halloumigryta, 4 portioner
Den här grytan är så smarrig och enkel att göra. På 25 minuter har du en god middag att servera dig själv eller din familj.
Ingredienser:
3 msk olivolja
1 lök, tunt skivad
1 röd paprika, tunt skivad
2 vitlöksklyftor, rivna
3 msk röd chilipesto eller,
½ matsked sambal oelek (beroende på hur starkt du vill ha det)
1 tsk mald koriander
400 gram blandade bönor, avrunna och skökjda
400 gram krossade tomater
250 gram halloumi, skivad
1 litet knippe koriander, finhackad (valfritt)
Vitlöksbröd eller orientaliskt bröd
Steg 1: Hetta upp 2 msk olja i en stekpanna på medelhög värme. Tillsätt lök och paprika tillsammans med lite salt och fräs i 10 minuter eller tills det mjuknat. Tillsätt vitlök, peston (och om du inte har peston) lite sambal oelek istället och låt koka 1 minut. Häll i bönorna och tomaterna tillsammans med 2 dl vatten. Låt sjuda och koka under lock i 10-12 minuter.
Steg 2: Tillsätt den återstående oljan i en separat stekpanna på medelhög värme. Stek halloumin i 2 minuter på varje sida eller tills den är gyllenbrun.
Steg 3: Smaka av böngrytan och krydda upp om du behöver och häll edan upp i djupa skålar. Toppa med halloumi och strö över den hackade koriandern. Servera med vitlöksbröd eller orientaliskt bröd (eller vilket bröd du föredrar).