fbpx
Hem Bakning Bjud på lussebullar till lucia – recept för 30 bullar

Bjud på lussebullar till lucia – recept för 30 bullar

av Redaktionen

Saffransbulle, lussekuse, lussebulle, saffranskuse, saffransbröd eller julkuse – ja kärt barn har många namn, är ett svenskt bakverk som är starkt förknippat med advent, lucia och jul i allmänhet. Det är en söt liten bakelse med en tydlig gul färg som kommer från saffran och som ofta bakas som ett S som man sen garnerar med russin. 

Lussebullar är godast nybakade (som allt annat) men håller sig även bra i frysen. Ett tips är att frysa in de så fort de svalnat till rumstemperatur – på så sätt håller de sig faktikst saftiga någon månad i frysen. När du sedan blir sugen på att äta en lussebulle är det bara att låta dem stå ute i rumstemperatur i cirka en timme. Om du vill ha din lussebulle på direkten går det även utmärkt att värma dem lätt i ugnen eller mikron, (men inte för länge eller för varmt för då blir de bara sladdriga och tråkiga)

Så hur gör man då extra saftiga lussebullar? Många säger att knepet är att använda mycket smör – men det går lika bra att addera lite kesella eller kvarg i receptet. Här ger vi dig all information som du behöver för att lyckas med dina lussebullar – vilka ingredienser och hur du går tillväga steg-för-steg.

För cirka 30 bullar behöver du

50 gram jäst, 1 paket (för söta degar)

5 dl mjölk

150 gram smör

250 gram kesella (naturell eller vanilj)

2 dl strösocker 

1 gram saffran, 2 paket

1 tsk salt

16–17 dl vetemjöl

russin (valfritt)

Till pensling 

1 ägg 

½ matsked smör 

Såhär gör du riktigt saftiga och goda lussebullar

Steg 1: Lägg mjölken och smöret i en kastrull och värm upp till 37 grader (viktigt att det är fingervarmt annars dör jästen)

Steg 2: Smula ner jästen i en stor bunke och häll över lite av mjölkblandningen i bunken och rör om med en slev tills all jäst löst sig. Häll sedan i resten av mjölkblandningen.

Steg 3: Mortla saffranet med lite socker innan du går vidare till nästa steg (detta frigör smakerna ännu mer)  

Steg 4: Rör sedan ner kesella, socker, saffran och salt. 

Steg 5: Blanda ner mjölet lite i taget och arbeta degen riktigt smidig. Tillsätt mer mjöl om du känner att degen är lite för lös. Täck över med en ren duk och låt degen jäsa i rumstemperatur i 1 timme. 

Steg 6: Nu har degen jäst fint och det är dags att börja baka. Lyft upp den på ett mjölat bakbord och knåda den i 3–4 minuter. 

Steg 7: Dela degen i två delar och sen delar du varje del i cirka 15 bitar. Rulla bitarna till längder och snurra bägge ändarna in mot mitten för att göra en lussekatt. En snurrar du upp mot vänster och den andra ner mot höger. Lägg på russin på dina lussebullar om du vill ha det.

Steg 8: Lägg dem på en bakplåtsklädd plåt och täck över med en duk och låt jäsa i ytterligare 50 minuter. De ska bli dubbelt så stora! 

Steg 9: Slå på ugnen på 220 grader och vispa upp ägget med en gaffel och tillsätt ½ matsked smör som du värmer i mikron eller i kastrull. 

Steg 10: När bullarna jäst färdigt så penslar du dem med ägg och smörblandningen och gräddar mitt i ugnen i cirka 5-8 minuter eller tills de blivit gyllenbruna (detta är lite beroende på vilken ugn du har)

Steg 11: Låt bullarna svalna på ett galler.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar