Att göra ditt eget fröknäcke är verkligen otroligt enkelt och prisvärt (och väldigt gott.) Dessutom är det perfekt att göra med ingredienser som du redan har hemma. Personligen tycker vi om att experimentera med olika fröblandningar och du kan faktiskt använda vilka frön du än föredrar. Det är ett utmärkt komplement till soppan, frukosten eller som ett snabbt mellanmål. Klart du ska testa!
Hemlagat Fröknäcke
Ingredienser
- 1 dl linfrön
- 1 dl solrosfrön
- 1 dl pumpakärnor
- 1 dl sesamfrön
- 1 dl grovhackade nötter (valfritt, t.ex. mandel eller valnötter)
- 2 msk fiberhusk
- 2 ½ dl vatten
- ½ tsk salt
- Valfria kryddor och örter (t.ex. rosmarin, timjan, paprikapulver)
Instruktioner
- Förvärm ugnen: Sätt ugnen på 150°C och täck en bakplåt med bakplåtspapper.
- Blanda frön och nötter: Blanda linfrön, solrosfrön, pumpakärnor, sesamfrön och andra valda nötter.
- Tillsätt fiberhusk: Strö fiberhusket över fröblandningen och rör om väl.
- Tillsätt vatten: Häll i vattnet och blanda ordentligt tills en jämn deg bildas. Låt blandningen vila i cirka 10 minuter så att fiberhusket får svälla och binda ihop degen.
- Krydda: Tillsätt salt och valfria kryddor eller örter och blanda väl.
- Bred ut degen: Häll degen på den förberedda bakplåten och använd en spatel för att jämna ut den till en tunn och jämn kaka.
- Grädda: Grädda fröknäcket ugnen i cirka 40-50 minuter, eller tills det är gyllenbrunt och knaprigt.
- Kyl och bryt: Låt fröknäcket svalna helt på bakplåten och bryt sedan i önskade bitar.
- Förvara fröknäcket i en glasburk.
Serveringsförslag
Avokado och chiliflakes och pinjenötter: Mosa avokado och strö över lite chiliflakes/pinjenötter för en krämig och kryddig topping. Passar utmärkt som frukost!
Krämig hummus: Bred ett tjockt lager med hummus på fröknäcket för en smakrik och proteinrik mellanmåls-macka.
Rökt lax och färsk dill: Toppa fröknäcket med skivor av rökt lax och färska dillkvistar. Utmärkt som aptitretare!
Getost och honung: Sprid getost på ditt fröknäcke och ringla över lite honung för en kombination av sältig och söt smak.
Tomat och mozzarella: Skiva färska tomater och mozzarellaost och lägg dem på fröknäcket. Ringla över lite olivolja och balsamvinäger och strö över färsk basilika.