727
Smöriga frallor – 4 ingredienser
Dessa frallor är smöriga, mjuka och väldigt goda. De är lätta att göra och kräver ingen jäst eller knådning. Det här receptet ger dig färskt, hembakat bröd på cirka 30 minuter.
Ingredienser
5-6 dl mjöl
3 tsk bakpulver
2 dl mjölk
2 msk smält smör
Salt
Gör så här – 6 enkla steg
- Värm ugnen till 180 grader. Klä en plåt med bakplåtspapper
- Blanda mjölet och mjölken i en stor skål. Använd en bra träslev att röra runt med tills inga mjölbitar finns kvar. När du fått till en tjock konsistens så är det dags att låta degen sätta sig i 5 minuter. Under den här tiden kommer du se att den höjer sig något och tjocknar. Degen kommer att vara mycket klibbig och blötare än vanliga bröddegar.
- Använd en skopa (har du en glasskopa är det perfekt eftersom de enkelt kan fånga upp en lagom mängd deg, forma till en boll och sen är det bara att klicka ut den på plåten). Har du ingen glasskopa kan du använda dig av något annat som du finner lämpligt. Mängden ska ungefär vara 1,5 matskedar per fralla. Det är okej om bröddegen breder ut sig lite efter att de lagts på plåten. Det är normalt eftersom dessa bröd inte blir lika höga som vanliga frallor som innehåller jäst.
- Smält smöret i en kastrull och pensla sen generöst på frallorna.
- Grädda i ugnen i cirka 20 minuter. Tiden kan variera lite beroende på vilken ugn du har.
- Bröden kommer inte att ändra mycket i färg – de förblir bleka med bottnarna ska vara gyllenbruna, då är de perfekta och redo att tas ut.
Saftig limpa med crunch
Den här limpan går snabbt att göra (även om den är med jäst) och är också ett perfekt bröd att sno ihop en lördagsmorgon när man vill lyxa till det med hembakat bröd (men inte orkar stå i timmar och knåda)
Ingredienser
4 dl varmt vatten
1 paket jäst
2 msk socker
1 1/2 teskedar salt
8–9 dl vetemjöl
1 msk majsmjöl (valfritt)
8 isbitar
Gör så här – 9 enkla steg
- Värm ugnen till 190 grader (helst varmluftugn)
- Blanda ihop vatten, jäst och socker i en skål och ställ sedan åt sidan på en varm plats i 10 minuter.
- När 10 minuter gått, tillsätt mjölet ca 1 dl i taget tills du ser att degen går ihop. Du kommer troligtvis inte behöva allt mjöl.
- Vänd ut degen på en mjölad yta och knåda den tills den blir elastisk och smidig.
- Dela degen i två delar (för 2 limpor) eller forma till små frallor.
- Lägg brödet/bröden på en bakplåtspappersklädd plåt och strö över lite majsmjöl.
- Om du känner att du hinner kan du låta brödet vila under kökshandduk i 20 minuter. Om inte så fortsätter du till nästa steg.
- Ställ in brödet i ugnen och släng i 7–8 isbitar i botten av ugnen. Den förångade isen ger en härlig skorpa på brödet.Öppna inte ugnsluckan förens på minst 10 minuter. Grädda i minst 15 minuter eller tills du ser att brödet är gyllene på toppen.
- Lägg över det bakade brödet på ett galler och låt svalna.
Facebook Kommentarer
2 kommentarer
Måste vara nåt fel på mängden mjöl? Blir rena vällingen med så lite.
Ja – det blev lite fel där, ursäkta! Det ska åtminstone vara 6 dl mjöl.