fbpx
Hem Tips Hur man ångkokar grönsaker utan ångkokare – 4 metoder 

Hur man ångkokar grönsaker utan ångkokare – 4 metoder 

av Redaktionen

Att ånga grönsaker är ett riktigt enkelt och smidigt sätt att laga till grönsaker, som exempelvis broccoli, brytbönor och ärtor snabbt.  Du behöver dock inte ha en ångkokare för att kunna njuta av dessa enkla tillbehör till din middag. Du kan ånga med massor av verktyg som du redan har i ditt kök. När det kommer till matlagning finns det sällan bara ett enda sätt att göra något på, och detta gäller även ångkokning. Så – har du ingen ångkokare, inga problem! Här är 4 alternativa sätt som du kan ånga dina grönsaker på.

Fyll en sil

Välj en kastrull som är tillräckligt bred för att hålla metallsilen runt kanten, och tillräckligt djup så inte silen nuddar botten. Tillsätt ungefär 2 centimeter vatten i kastrullen, placera silen över och fyll dina grönsaker och börja koka. Beroende på storleken på silen och mängden du lagar kan du behöva ånga i omgångar. 

Mikro

Mikron är en riktig räddning i köket, eller hur? Dessutom är det ett beprövat köksverktyg för att ånga grönsaker. Det finns speciella behållare som du kan köpa för att ånga grönsaker i mikron. Men du kan även ta en vanlig skål (som ska tåla mikrovågsugn såklart) och ånga dina grönsaker i. Tillsätt 2 matskedar vatten i skålen och sätt på ett lock. Kör mikron på medelvärme, om du har en speciell för att ånga så sätt på den. Kör i 2 minuters intervaller så kan du känna på grönsakerna mellan varven. 

Folie 

Har du ingen sil? Då är det här något för dig. Fyll först en stor gryta/ kastrull med cirka en centimeter vatten. Ta fram aluminiumfolie och gör tre lika stora bollar (ungefär 2,5 cm i diameter.) Lägg en tålig tallrik eller ett ugnsgaller över foliebollarna. Lägg de grönsakerna som du vill ångkoka på tallriken/gallret, värm upp vattnet och låt det sjuda. Efter några minuter är dina grönsaker klara. 

Blanchering 

Blanchering/förvällning är egentligen inte som att ånga, men det är ett bra alternativ om du inte har mikrovågsugn, galler eller aluminiumfolie. För att blanchera dina grönsaker så behöver du en stor gryta eller kastrull. Tillräckligt stor för att dina grönsaker ska kunna tumla fritt medan de kokar. Fyll sedan grytan med saltat vatten och låt det koka upp. Under tiden de kokar upp tar du fram en skål som du fyller med isbitar och vatten. Varför det undrar du? Jo det gör man för att stoppa grönsakerna från att tillagas ytterligare efter att de kokats. De flesta grönsaker behöver bara tillagas cirka 2–3 minuter innan de är redo att tas ur grytan och läggas i isbadet. Om du inte har tillgång till isbitar så se till att du tar upp grönsakerna någon minut innan – annars är risken att de bara blir överkokta och sladdriga.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar