Du känner förmodligen till grunderna; mindre take-away och mer hemlagat. Men har du koll på några fler spartips som kan sänka dina kostnader (som inte betyder att du måste äta nudlar varje dag?) Vi har sammanställt några smarta och hållbara förändringar som du kan anamma – nu när matpriserna är på väg att stiga.
Logga dina inköp under en vecka
Kanske vet du redan vad dina största matutgifter är, eller så vet du inte. Det är vanligt att man har många små onödiga utgifter som man kanske inte tänker på. Hur mycket kostar take-away kaffet, den färdiga smörgåsen eller energidrycken dig per vecka? Beloppet kan komma att överraska dig. När du har spårat vart dina pengar går kommer du förhoppningsvis tänka en extra gång innan du köper det där kaffet.
Gör en inköpslista och håll dig till den
Planera dina måltider i förväg. Tiden du lägger ner på att planera blir tid du sparar när du handlar. Alla matvarubutiker undersöker konsumentvaror och designar butiken efter det. Målet är att vi ska handla så mycket som möjligt. Det är därför en inköpslista är viktig. När du vet vad du vill ha är det mindre troligt att du gör impulsköp.
Förvara din frukt och grönsaker korrekt
Att förvara din frukt och grönsaker på rätt sätt är A och O för att de ska hålla så länge som möjligt. Överraskande nog förvara många sin potatis i kylen trots att den mår bäst av att stå svalt och mörkt. Så ett tips: googla var dina grönsaker trivs bäst.
Inventera i frysen
Det är lätt att mat glöms bort i frysen. Kör en frysinventering någon gång i månaden och bli överraskad av hur mycket mat du faktiskt har. Det är även ett bra sätt att ta till vara på mat – bara för att något är fryst betyder det inte att det håller för alltid.
Organisera i skafferiet
Sortera och organisera ditt skafferi för att göra det lättare för dig att se vad du har där. Då riskerar du inte heller att köpa dubbelt av något. När du organiserar ditt skafferi, ställ de äldsta varorna längst fram så ser du på så sätt till att använda dem innan de går ut.
Köp storpack
När du ska handla något så ska du inte bara titta på priset utan också även jämförelsepriset/ kilopriset. Det är minst lika viktigt. De större förpackningarna är oftast mycket billigare sett till kilopriset. Börja med saker som pasta, ris och andra torrvaror. Sådana här saker är alltid bra att ha hemma; det går alltid att hitta på något att laga (om eller när pengarna tryter)
Satsa på frysta kryddor och grönsaker
Det är ett vanligt antagande att fryst mat inte är lika näringsrikt, men så är det faktiskt inte. Frysta saker som vitlök, ingefära och andra kryddor är mycket billigare än färska. Visst, färska kryddor är godare men frysta är praktiska eftersom du då inte behöver oroa dig över att dem ska bli dåliga. Frysta grönsaker är också ett bra alternativ till färska – mycket billigare men går minst lika bra att använda i matlagning. Ett bra hack: Fyndat bröd som snart går ut till ett billigt pris? Frys in!
1 kommentera
Det här med att inventera kyl och frys imventering kommer vi att göra, har 2 kylar och 2 frysar.
Inköpslistor gör vi till 100%, ofta baserade på butikernas reklamblad (mycket pengar att tjäna). ALDRIG färdigrätter, nästan alltid brödbak hemma. Får nog 3 till 4 limpor till priset av en limpa i butiken.
Vill tacka för tipsen ni levererade här.