fbpx
Hem Bakning Kanelbullens dag – så lyckas du med dina bullar 

Kanelbullens dag – så lyckas du med dina bullar 

av Redaktionen

Med några få enkla tricks kan du också få till goda, saftiga, fluffiga och alldeles perfekta kanelbullar. Så här gör du för att lyckas.

Tips 1 – Degens konsistens

Degen ska vara klibbig vid beröring, men inte så klibbig att den kladdar av sig. Den ska lätt kunna dras loss från sidorna av skålen och då ska även skålen se ren ut. Om degen känns för kladdig ska du fortsätta knåda och tillsätta mjöl eftersom tills degen når den där perfekta konsistensen. För lite mjöl gör bullarna kompakta. För mycket mjöl gör att bullarna blir torra och smuliga. Så vårt bästa tips är att verkligen se till att konsistensen blir perfekt.

Tips 2 – Rulla inte degen för hårt

När det är dags att rulla degen så ska du vara noga med att inte rulla för hårt. Annars kan fyllningen tvingas ”utåt” och så lämnas mitten tom. Visst bullarna blir fortfarande goda men mindre estetiskt tilltalande. Rulla varsamt så kommer bullarna bli mer jämna vilket gör att de också kommer gräddas jämnt.

Tips 3 – Slipp hårda kanter

Tunna ut den sista delen av degen innan du rullar ihop den. Detta kan du göra med en skrapa eller en sked. På så sätt slipper du den där sista hårda flärpen/kanten när du rullar kanelbullen.

Tips 4 – Ha tålamod

När dina bullar är färdiggräddade kan det vara lockande att direkt lägga upp dom på ett fat och servera. Men vårt tips är att låta dem ligga kvar på plåten i 5 – 10 minuter. Detta kommer göra att de stelnar till perfekt och att de behåller sin fluffighet och spänsts. 

Tips 5 – Snåla inte med smöret

Det kan aldrig bli för mycket smör i en kanelbulle. När du bakar dina kanelbullar så kan du faktiskt alltid lägga till lite mer smör än vad receptet anger. Bullarna blir så mycket godare (och känns lyxigare).

Här kommer ett klassiskt kanelbullerecept från Kungsörnen

Receptet räcker till cirka 40 bullar

• 150 g smör eller margarin, rumsvarmt

• 5 dl mjölk

• 50 g (1 pkt) jäst för söta degar

• 1 dl strösocker 

• ½ tsk salt

• 2 tsk stött kardemumma (valfritt)

• 14 dl vetemjöl

Kanelfyllning: 

• 150 g rumsvarmt smör

• 1 dl strösocker

• 2 msk kanel

Gör såhär: 

1. Värm mjölken till 37°C (fingervarmt).

2. Smula ner jästen i en stor skål. Häll över mjölken och rör om. Tillsätt smöret i bitar, socker, salt och kardemumma.

3. Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet. Tillsätt mjölet men spar ½ dl till utbakningen.

4. Arbeta degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig.

5. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter.

6. Arbeta ner degen med maskin eller knåda den lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.

7. Rör ihop ingredienserna till kanelfyllningen och bred ett tunt lager på din kavlade deg. Rulla ihop till en rulle. 

8.  Skär rullen i 10 delar och lägg dem med snittytan upp i formar eller på plåtar täckta med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk cirka 40 minuter. Värm ugnen till 225–250°C. Pensla med ägg och grädda sedan bullarna mitt i ugnen, 5-10 minuter. 

9. Låt kanelbullarna svalna.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar