fbpx
Hem Recept Ut och leta efter skogens guld – 3 smarriga recept på kantarelltoast

Ut och leta efter skogens guld – 3 smarriga recept på kantarelltoast

av Redaktionen

Nu är kantarellsäsongen i full gång och vad är då bättre än att vi delar med av oss av tre olika recept på kantarelltoast? Det är en mycket välsmakande förrätt som du kan sno ihop på 15 minuter eller mindre. Vi älskar den traditionella kantarelltoasten just för att den är så enkel (och otroligt god) men det kan ju såklart vara roligt att ge den en twist ibland. Här kommer 3 olika sätt som du kan göra en kantarelltoast på!

1. Traditionell kantarelltoast på formfranska

För att lyckas med den här krävs inte många ingredienser!

För två personer behöver du:

2 formfranska (helst utan kanter)  

4 dl kantareller (blir ungefär 2 dl när är färdigstekta)

1,5 dl grädde

2 msk smör

Salt, peppar

Gör såhär:

Börja med att steka kantarellerna i en torr panna så allt vatten avdunstar. Lägg över kantarellerna på en tallrik. Reducera sen grädden tills den fått en bra, lite tjockare konsistens. Häll i kantarellerna och smaka av med salt och peppar. Stek brödskivorna i smöret tills de blivit gyllenbruna. Fördela kantarellstuvningen på brödskivorna. Bon apetit! 

2. Het kantarelltoast på surdegsbröd

För 2 personer behöver du: 

2 skivor surdegsbröd

4 dl kantareller

2 vitlöksklyftor (hackade)

1 dl spenat, rucola och krasse

2 msk hasselnötter (grovt hackade)

1 tsk chili flakes

2 msk smör

Salt, peppar

Gör såhär:

Värm upp stekpannan på medelhög värme. Lägg i kantareller och vitlök med 1 msk smör och fräs i ungefär 4 minuter eller tills de fått färg. Hetta upp 1 msk olja tillsammans med 1 msk smör i en gjutjärnspanna och stek brödet. Häll även ner dina krossade hasselnötter i pannan och låt dem rostas. När allt fått en gyllenbrun färg så är det klart! Lägg över kantarellerna och vitlöken på brödet tillsammans med hasselnötterna, grönsakerna och en liten nypa chili flakes. Smaka av med lite salt och peppar.

3. Chevrégratinerad kantarelltoast på baguette

För 2 personer behöver du:

2 lite större skivor baguette

1 vitlöksklyfta (hackad)

2 skivor chevré

1 msk smör

Salt, peppar

Gör såhär:

Börja med att steka kantarellerna i pannan till all vätska försvunnit. Tillsätt sedan en klick smör i stekpannan och den hackade vitlöken och stek på hög värme i ett par minuter. Ha lite extra koll så att inte vitlöken bränns. Lägg i baguetten i ugnen på grillfunktion i 3 minuter på 250 grader så de blir lite frasiga. Sen tar du ut dem och lägger på chevrén och kantarellerna. Ställ in i ugnen igen i ungefär 3 minuter (eller tills du ser att chevrén smält något) Njut! 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

1 kommentera

Madeleine oktober 7, 2022 - 11:10 e m

Hej fina tips Favorit för mig är Kantarellerna kommer dem tidigt beroende på vädret nyplockade och doften .direkt i pannan med smör salt vitpeppar på slutet barndomsminne från min farmor och farfar .idag pga sjukdom svårsmält fuskar ett par gånger om året mvh Madeleine

Svara

Skriv en kommentar