fbpx
Hem Hälsa 3 nyttiga fakta om rönnbär – och hur du kan äta dem

3 nyttiga fakta om rönnbär – och hur du kan äta dem

av Redaktionen

Rönnbär eller bergaska som de också heter är orangeröda små bär som är rika på antioxidanter. Deras syrliga och bittra smak gör dem inte särskilt populära att äta men det är faktiskt riktigt synd eftersom de är ett riktigt superbär. 

3 av många fördelar med att äta rönnbär

Hämmar fria radikaler

Eftersom bären är rika på antioxidanter som vitamin A och C. Visste du att rönnbär faktiskt innehåller dubbelt så mycket C-vitamin jämfört med apelsiner? Vår kropp behöver mycket antioxidanter eftersom de hjälper till att hämma fria radikaler i kroppen som kan orsaka tillväxten av cancerceller.

Ökar immunförsvaret

Rönnbär är ett riktigt superbär! Se till att få i dig lite varje dag nu när hösten och vintern smyger sig på. Den rejäla dosen c-vitaminen stärker immunförsvaret vilket i sin tur kan förebygga sjukdomar som exempelvis förkylning. 

Boostar huden

Vår hud behöver mycket c-vitamin! Bland annat hjälper vitaminen till att stimulera kollagenproduktionen. Det är den som ger vår hud lyster och spänts. Ju äldre vi blir desto sämre blir kollagenproduktionen – därför är det viktigt att få i sig c-vitamin för att huden ska må och se bra ut!   

Så kan du ta tillvara på rönnbären några förslag

Som vi nämnde innan är rönnbär rätt sura och beska i smaken. Det går självklart att äta dem råa som de är. Men är du mer sugen på att ha dem i matlagning (och då slippa den sura beska smaken) kommer här några förslag på det. 

Syrliga och söta såser

Gör en sås på rönnbär! Såsen blir vanligtvis syrlig men du kan söta den för en mer tilltalande smak.

Marmelad och gelé

Rönnbär är en källa till pektin – vilket är ett naturligt förtjockningsmedel som används till att bland annat göra sylt. Att göra sylt eller gelé på rönnbär är därför perfekt. Gör en god marmelad och ha på smörgåsen, en fyllning i pajen eller varför inte en klassisk gelé att ha till en bit kött.

Värmande te

Ja, du kan faktiskt göra ditt eget te! Krossa 2 klasar färska rönnbär med 1 liter vatten i ungefär 10 minuter. Plocka bort bären och njut av ditt hemmagjorda te framför brasan i vinter.

Torka och ha i smoothie

Du kan torka rönnbären också. Antingen lägger du ut dem på en tidning under ett par veckor eller så har du dem i ugnen på 70 grader över natten. Dina torkade rönnbär är sen perfekta att strössla över yoghurten, gröten eller blanda ner i en smoothie. Se till att förvara dina torkade rönnbär i en burk med lufttät lock.

Svårt att bestämma dig? Frys in dom! 

Har du mycket rönnbär i trädgården men är lite osäker på hur du ska hinna ta tillvara på allt? Lägg dem i frysen. Du kan faktiskt äta dem frysta eller så plockar du fram dom när du känner att du vill använda dem i någon form av matlagning. Lägg dem i en burk med lufttätt lock.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar