Att hitta gammalt bröd i skafferiet är oundvikligt. Men det behöver inte vara en dålig sak för det! Släng inte brödet i soporna bara för att det blivit hårt och gammalt (såvida de inte börjat mögla såklart). Det finns många fantastiska sätt att använda det på. Här ger vi dig 7 förslag på vad du kan göra med det.
- Baka det på nytt
Kan du få ett hårt bröd mjukt igen? Ja, tro det eller ej, men det kan du faktiskt. Det du behöver göra är att först pensla brödet med lite vatten. Sen virar du in brödet i aluminiumfolie och sätter in det i ugnen på 180 grader i ungefär 10 minuter. Resultatet blir förvånansvärt gott, kanske inte riktigt samma känsla som nybakat, men snudd på faktiskt!
- Ströbröd
Det enklaste sättet att använda gammalt bröd? Gör ströbröd! Mixa brödet i en matberedare tills det blir smulor. Strö sen ut brödsmulorna på ett bakplåtspapper och ställ in i ugnen i cirka 10 minuter på 175 grader. Se till att ha lite koll så det inte bränns, eftersom alla ugnar blir olika varma.
- Brödpudding
Det här är en klassisk efterrätt som du kan vispa ihop när du har gammalt bröd. Bryt bara upp brödet i små bitar och ringla sen smör över. För en limpa behöver du 3 ägg, 5 dl mjölk, 4 socker, 1 tesked kanel och 1 tesked kardemumma. Lägg allt i en skål och blanda ihop väl. Lägg i brödet och tryck lätt nedåt tills brödet är täckt och har sugit upp äggblandningen. Häll över i en ugnsfast form. Grädda sen i ugnen på 150 grader i cirka 40 minuter. Servera med vispad grädde eller glass. Smaskens!
- Brödkrutonger
Riv eller dela brödet i små munsbitar. Blanda med olja, salt och (om du har) lite torkad basilika. Antingen så steker du tills de blivit knapriga. Du kan även grädda dem i ugnen på en plåt med bakplåtspapper på 180 grader i 10–15 minuter.
- Fattiga riddare
Om du har gammalt bröd och vill ha något sött till frukost är detta recept perfekt. Till 4 brödskivor behöver du 1 dl mjölk, ½ vetemjöl, 1 ägg, 1 tesked strösocker, 1 tesked kanel och salt. Blanda ihop till en jämn smet. Värm en lätt oljad stekpanna på medelvärme. Blötlägg brödskivorna i blandningen så de riktigt suger åt sig. Stek brödet på varje sida i ett par minuter tills de blir gyllenbruna. Servera med antingen lönnsirap, jordgubbssylt eller strösocker och kanel.
- Pizzatoast
Har du gammalt eller torrt bröd över? Gör en god pizzatoast! Blöt brödet lite med fingret innan du börjar att toppa pizzan. Smeta på krossade tomater, torkad basilika och riven ost. Har du annat i kylskåpet som du vill bli av med är det bara att lägga på det med. De mesta funkar. Ställ in i ugnen i cirka 10-15 minuter på 200 grader.
- Mata fåglarna
Om du inte har tid eller ork för att göra något av ovanstående så behöver du ändå inte slänga ditt gamla bröd! Ge det till fåglarna i parken istället så blir de glada! Ta med lite frön också om du har – fåglar mår bäst om de får en varierad kost. Att göra detta under vintertid är extra viktigt – och kan faktiskt vara livsavgörande för många fåglar där ute som kämpar med att hitta mat.