fbpx
Hem Tips Så här får du till den perfekta omeletten – 5 steg

Så här får du till den perfekta omeletten – 5 steg

av Redaktionen

Omeletter är en populär frukosträtt men kan också bli en god och snabb middag. De är verkligen inte svåra att göra heller. Om du kan göra äggröra kan du lära dig hur man gör en fin och fluffig omelett. Det finns några knep för att laga den perfekta omeletten och med övning kan vem som helst skapa en omelett av restaurangkvalitet hemma. Öva genom att följa dessa 5 steg.

Steg 1:

Gör den naturell eller en lägg till en valfri fyllning. Håll dig till klassiker som ost, skinka eller bacon, örter och grönsaker eller var kreativ. Att göra en omelett är också ett utmärkt sätt att använda rester.

Steg 2:

Slå äggen med en handvisp, smaka av med salt och peppar. Var noga med att blanda ihop äggulan och äggvitan väl. När det är klart ska det vara en fluffig blandning med massor av luftbubblor i.

Steg 3:

Smält smör i en stekpanna på medelvärme. När stekpannan är varm, häll i blandningen. Luta och rotera pannan för att se till att eventuellt okokt ägg fylls i alla tomma utrymmen. Vänta cirka 4–5 minuter. En perfekt omelett ska gärna lyfta sig och bli sådär härligt fluffig som när man beställer på restaurang. 

Steg 4:

När 4–5 minuter har gått eller ytan på ägget ser fuktig ut, men inte rör sig när pannan skakas, är det dags att lägga på fyllningen. Tillsätt din fyllning sparsamt – lite räcker långt. Vik omeletten på mitten med en stekspade och låt botten bryna i några minuter.

Steg 5:

Använd din stekspade för att vända ut omeletten på tallriken och om det blir någon fyllning över, häll den ovanpå omeletten.

Några andra användbara tips:

• Att tillaga en omelett på hög värme kan resultera i gummiartat och överkokt ägg. Ha tålamod och håll spisen på medel-låg värme.

• Förbered alla dina fyllningar innan du börjar vispa ägget så att de är redo att tillsättas i omeletten när det är dags.

• Det är bäst att hålla fyllningarna runt 0,5 dl för en omelett med två ägg. Detta gör det lättare att vika. För en omelett med tre ägg borde 1 dl fyllning vara mer än tillräckligt.• Förberedde du för mycket? Lägg extra fyllning ovanpå omeletten när den väl ligger på tallriken.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar