Vegetarisk färs är en mångsidig ingrediens som kan användas som substitut till vanlig köttfärs. Men hur lagar man den för att den ska bli så god som möjligt? Har du aldrig lagat vegetarisk färs innan så kommer här lite tips på vad du ska tänka på – samt 4 tillhörande middagsförslag med vegetarisk färs.
Hur man tillagar vegetarisk färs
Innan du ens tänker på att lägga din frysta färs i pannan och göra middag så måste du först lägga till några saker för att ge den smak. Vegofärs i sig smakar inte så mycket.
Tillsätt extra ingredienser
Lök och vitlök passar bra till varje vegansk färsrätt. Det är alltid bra att de grönsakerna ett litet försprång genom att steka dem lätt i olja i några minuter innan du tillsätter färsen. Andra ingredienser som brukar passar bra är svamp, paprika och chili. Ett annat hett tips är att se till att ha näringsjäst (Bjäst) i sitt skafferi. Näringsjäst har en ostliknande, nötig umamismak – som ger ett bra djup i vegetariska rätter.
Snåla inte med örter och kryddor
Salt och peppar är såklart viktigt. Och lika viktigt är torkade örter. Tillsätt kryddorna redan från början. Så att de verkligen har tid på sig att blanda sig med vegofärsen. Om du följer ett specifikt recept kommer det säkert nämna specifika kryddor som du ska tillsätta.
Stek inte för länge
Vegansk färs tar inte lika lång tid att tillaga som köttfärs. Egentligen behöver bara vegofärs värmas och sen är det klart. Stek på medelvärme om du vill tillaga den lite längre – för att vara säker på att alla smaker sätter sig.
Några middagsförslag med vegetarisk färs
Vegetarisk lasagne
Innan du börjar montera din lasagne så rekommenderar vi att du gör följande. Stek vitlök, oregano, basilika i lite olivolja. Tillsätt sedan lite rött vin och grönsaksfond. När allt blandat sig fint så häller du i en burk krossade tomater. Sen är det bara att göra som du brukar göra när du monterar lasagne!
Spaghetti bolognese
Är inte det här en riktig favorit bland vardagsrätter? Älskad av stora och små och perfekt om du vill att dina barn ska äta mer vegetariskt. Börja med att steka lök, morot, selleri och lite svamp i en panna innan du har i vegetariska färsen. För en saftigare sås rekommenderar vi att hälla i krossade tomater och tomatpuré. Basilika, oregano, salt och peppar och näringsjäst fungerar även bra som smaksättning. Koka pastan al dente och spara lite av pastavattnet. Blanda pastan med såsen och tillsätt en skvätt av pastavattnet.
Vegetariska fetaostbiffar med klyftpotatis
Ytterligare en väldigt god rätt. Kanske något som passar en fredagskväll? För att göra färsbiffarna behöver du använda dig av formbar vegetarisk färs. Färsen får gärna ha tinat i 1–2 timmar innan du börjar med biffarna för att de ska vara smidiga att forma. Blanda färsen med ströbröd, salt, peppar, mjölk och smulad fetaost. Stek i olja i 2–3 minuter per sida. Här kan du ha valfritt tillbehör men vi tycker att klyftpotatis i ugn är väldigt gott till. Blanda potatisen med lite olivolja och timjan innan du lägger i dem i ugnen.
Vegetarisk tacos
Byt ut köttfärsen mot vegetarisk färs. Krydda upp färsen som vi nämnde i steg 1 och sen kan du även blanda i färdig tacokrydda för extra smak! Vill ni lyxa till tacosen lite? Att ha färsk koriander och tärnad mango som tillbehör är otroligt gott och fräscht!