fbpx
Hem DryckVin Populära portugisiska viner

Populära portugisiska viner

av Malin Toverud

Många av vinflaskorna vi köper på Systembolaget har en kork från Portugal. Det finns nämligen ungefär 670 000 hektar korkek i landet, vilket motsvarar cirka 30 procent av hela världens totala areal för korkek. Men det är inte bara korken som kommer från Portugal, landet är också en stor vinproducent.

Precis som för Frankrike och Italien är Portugal indelat i olika regioner där det ställs krav på odlingsområde, alkoholhalt, skördeuttag och druvsorter. I landet finns 29 så kallade DOP-områden (Denominacao de Origem Protegida) som motsvarar det som i Frankrike kallas AOC – och är den högsta klassen.

Portugal har en stor bredd vad gäller viner och vinstilar. Kanske är Portugal mest känt för det berömda starkvinet – portvin. Det framställs i Dourodalen och görs i flera olika stilar. Även madeira är ett starkvin som exporteras flitigt.

Här har vi plockat fram några av de mest populära portugisiska vinerna på Systembolaget.

Dao Casal Mor – 69 kronor

Ett kryddigt rödvin kommer från området Dao i norra Portugal, söder om floden Douro. Vinet är gjort på de inhemska druvorna tjuriga nacional (50%), alfrocheiro (30%) och jaen (20%). Smaken beskrivs som kryddig, fruktig med fatkaraktär och med inslag av mörka körsbär, örter, blåbär, peppar, hallon och lakrits. Vinet bör serveras vid 16-18 grader och passar rätter av lamm- och nötkött.

Mateus Rosé – 69 kronor

En fruktig rosé tillverkas av vinproducenten Sogrape, som äger flera stora varumärken, bland annat Mateus. Vinet är gjort på druvorna baga, rufete, barroca och touriga franca. Smaken beskrivs av Systembolaget som fruktig och pärlande med inslag av geléhallon, persika och blodapelsin. Vinet bör serveras vid cirka 8 grader och passar bra som sällskapsdryck eller till sallader.

GW:s Röda – 109 kronor

En riktig storsäljare är Leif GW Perssons rödvin från Tejo i Portugal. Vinet är gjort på druvorna aragonez, castelao och cabernet sauvignon. Smaken beskrivs som fruktig med inslag av svarta vinbär, mörka körsbär, plommon, viol och örter. Det här vinet passar bra till rätter av lamm- eller nötkött eller till smakrika vegetariska rätter. Det bör serveras vid 16-18 grader för att smaka som bäst.  

Fonseca Terra Prima Organic Port – 99 kronor

Ett ekologisk portvin kommer från området Douro i Portugal. Producenten Fonseca Guimaraens grundades 1822 och familjen Guimaraens, numera sjätte generationen i familjen, är vinmakare. Fronsecas har flera ekologiska vingårdar. Smaken beskrivs av Systembolaget som nyanserad, fruktig och söt med inslag av fat, björnbär, svartpeppar, kakao, russin, körsbär och lakrits. Vinet bör serveras vid 16-18 grader och passar bra till lagrade ostar och desserter. 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar