Vi ser fram emot vår och värme och då passar det bra att göra en fräsch sallad. Ibland kan det kännas som att man inte blir riktigt mätt av en sallad och därför har vi tagit fram tre recept på några lite matigare varianter. Vi bjuder på en riktig klassiker i form av en caesarsallad, en bulgursallad med rödbetor och chèvre och en snabb pastasallad. Har du någon favoritsallad?
Klassisk caesarsallad
Det här är en riktig klassiker med kyckling, klassisk dressing och krispiga krutonger.
Du behöver:
- 300 gram kycklingfilé
- 1 paket skivad bacon
- 1 romansallad
- 4 skivor lantbröd
- Olivolja
- Salt och peppar
- Hyvlad parmesan (som garnering)
Till dressingen:
- 1 vitlöksklyfta
- 5 sardellfiléer
- 1 äggula
- 1 dl riven parmesanost
- 2 tsk citronjuice
- 0,5 dl neutral olja
- Salt
Gör så här:
- Börja med dressingen: Skala och pressa vitlöksklyftan och skär sardellfiléerna i mindre bitar.
- Blanda vitlök, sardeller, äggula, parmesan och citronjuice i en mixer och mixa slätt.
- Tillsätt oljan lite i taget och fortsätt mixa.
- Smaka av med salt.
- Till krutongerna: Skär bort kanterna på brödet och skär resten i kuber. Stek kuberna i en stekpanna med lite olivolja på hög värme tills de fått fin färg.
- Klipp ner baconet i små bitar direkt i en stekpanna och stek tills baconet är knaprigt.
- Skölj salladen och riv i mindre bitar.
- Skär kycklingfiléerna i mindre bitar och stek i olja. Salta och peppra.
Lägg salladen i botten av tallriken och lägg kycklingen över. Strö på krutonger och bacon och toppa med dressingen och hyvlad parmesan.
Rödbetssallad med bulgur
Getost och rödbetor är en magisk kombination. Med bulgur i basen blir det här till en mättande sallad.
Du behöver:
- 250 gram bulgur
- 1 buljongtärning
- Vatten
- 500 gram färdigkokta hela rödbetor
- 65 gram ruccola
- 150 gram chèvre
- 3 msk Pinjenötter
Till dressingen:
- 2 tsk dijonsenap
- 1 msk citronjuice
- 2 tsk flytande honung
- 0,5 dl olivolja
- Salt och peppar
Gör så här:
- Koka bulgur i vatten och buljongtärning enligt anvisningarna på förpackningen.
- Skiva rödbetorna i klyftor.
- Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna tills de fått fin färg.
- Skiva chèvre och stek ett par minuter på varje sidan i lite olja.
- Till dressingen: blanda senap, citronjuice, och honung med olivoljan.
- Smaka av med salt och peppar.
Lägg bulgur i botten på tallriken och strö sedan över ruccola och rödbetor. Toppa med varm chèvre och rostade pinjenötter. Ringla över dressingen. Mums!
Pastasallad med kassler och keso
Den här enkla pastasalladen blir supergod med en härlig kesoröra.
Du behöver:
- 300 gram pasta penne
- 1 ask cocktailtomater
- 100 gram mild hårdost
- 100 gram kassler
- 1 dl svarta oliver
- 65 gram ruccola
- 1 salladslök
Till kesoröran:
- 300 gram keso
- 1 msk tahini
- 1 vitlöksklyfta
Gör så här:
- Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
- Häll av och skölj pastan i kallt vatten.
- Skiva ost och kassler i kuber.
- Halvera tomaterna.
- Skiva salladslöken.
- Till kesoröran: Skala och pressa vitlöksklyftan och blanda med keso och tahini.
Blanda pastan med ruccola, tomater, ost, kassler och kesoröra. Toppa med salladslök.