Torkade tranbär är supergott att ha i kakor – det blir ungefär som när man har russin i bakverk, men lite syrligare. Färska tranbär går också att göra saft eller gelé på. Torkade tranbär är också perfekta att ha som snacks eller att ta med sig i en liten ask på utflykten.
En art i blåbärssläktet
Tranbär är en art i blåbärssläktet i familjen ljungväxter. Bären växer på öppna mossar och myrar och trivs bra på norra delen av jordklotet.
Busken består av ris med rödbruna stammar och tjocka gröna blad. Riset kan bli meterlångt, men växer längs med marken. Bladen är mellan en halv och en centimeter långa. Blommorna är rosa-röda och bären är röda, en aning avlånga och något större än lingon. Tranbär har en syrlig och frisk smak som påminner om lingon, men som beskrivs som intensivare.
I USA och Kanada odlas det amerikanska tranbäret som är större till storleken än de bär som växer vilt i Sverige. Mycket av de torkade tranbären som finns i livsmedelsbutiker kommer från Nordamerika.
Innehåller C-vitamin och antioxidanter
Tranbär innehåller en mängd nyttigheter. De är nämligen fulla av C-vitamin, men innehåller också Vitamin E, Vitamin K, mangan och koppar. Att dricka tranbärssaft är ett gammal husmorsknep mot urinvägsinfektioner. Det kan bero på att tranbär – precis som gurkmeja – innehåller fotykemikalier, som är ett av de ämnen som sägs hjälpa vid just urinvägsinfektion.
Tranbär innehåller också antioxidanter. Precis som på många andra bär sitter mycket av antioxidanterna i skalet, så det är inte säkert att tranbärsjuice innehåller lika mycket antioxidanter som själva bäret. Om du köper tranbärsjuice eller torkade tranbär i butik så kolla också hur mycket socker som produkten innehåller – om du är ute efter en nyttig produkt vill säga.
Är du ute efter något sött – men ändå inte alltför onyttigt – så kan du prova att baka ett par ljuvliga havrekakor med torkade tranbär.
Havrekakor med torkade tranbär
De här är superenkla att göra och passar utmärkt till ett glas mjölk.
Du behöver:
- 100 gram rumsvarmt smör
- 1 dl farinsocker
- 0,5 dl strösocker
- 1 ägg
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 dl vetemjöl
- 2 dl havregryn
- 1 tsk bakpulver
- 0,5 tsk salt
- 1,5 dl torkade tranbär
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda smöret med farinsocker, strösocker, ägg och vaniljsocker.
- Tillsätt vetemjöl, havregryn, bakpulver, salt och torkade tranbär.
- Knåda till en smidig deg.
- Rulla degen till små bollar som du trycker ut på en plåt med bakplåtspapper. Degen räcker till 30 kakor. Sätt ut dem med lite mellanrum, eftersom de växer i ugnen.
- Grädda i mitten av ugnen i ungefär 10 minuter, eller tills de har fått fin färg.
Låt svalna och servera med ett glas kall mjölk.