Hem Råvaror Rödbeta – en nyttig rotfrukt

Rödbeta – en nyttig rotfrukt

av Malin Toverud

Rödbeta är en nyttig rotfrukt och fantastiskt god att ha som tillbehör till fisk eller kött, eller som huvudingrediens i en vegetarisk måltid. Många äter inlagda rödbetor till pyttipanna eller kalops. Har du provat att lägga in rödbetor själv? Det är enkelt och blir supergott.

Det finns en rad anledningar till att äta mer rödbetor. De innehåller nyttigheter som fibrer, kalium, folsyra och C-vitamin och sägs kunna förbättra immunförsvar och minska sötsuget. Här har vi samlat några recept på rätter med rödbeta.

Rödbetans släktingar gulbeta och polkabeta är också goda och nyttiga. Polkabetan ser dessutom ut som en polkagris med röda och vita ränder och kan vara rolig att tillaga om du har barn i hushållet.

Rödbetor med halloumi

Den här rätter går att göra med både gulbetor och rödbetor. Om du har ont om tid går det bra att köpa färdig hummus.

Du behöver:

  • 500 gram rödbetor
  • 1 purjolök
  • 300 gram palsternacka
  • 200 gram rotselleri
  • 400 gram halloumi
  • 0,5 dl pinjenötter
  • Olja
  • Salt och peppar
  • Till hummus:
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 förpackning kikärtor
  • 1/2 chilifrukt
  • 1/2 tsk spiskummin
  • 1 msk pressad citronjuice
  • 1 msk tahini (finns i välsorterade livsmedelsbutiker)
  • 3 msk olivolja
  • Salt och peppar

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Skala rödbetorna och skär dem i klyftor.
  • Slanta den vita delen av purjolöken.
  • Skala och skär palsternackor och rotselleri i bitar.
  • Lägg allt på en bakplåtspappersklädd plåt.
  • Ringla över olivolja och salta och peppra.
  • Rosta i mitten av ugnen i 30 minuter eller tills rotsakerna fått fin färg. Under tiden kan du göra hummusen.
  • Till hummus: Häll av och skölj kikärtorna.
  • Halvera chilifrukten på längden och skrapa bort kärnorna. Skär chilifrukten i bitar.  
  • Skala och pressa vitlöksklyftan ner i en mixer.
  • Tillsätt kikärtor, chilin, spiskummin, citronjuice, olivolja och tahini.
  • Mixa till en jämn smet.
  • Smaka av med salt och peppar.
  • Nu är det dags att rosta pinjenötter och steka halloumi.
  • Börja med att rösta pinjenötterna på hög värme i en torr stekpanna tills de fått fin färg.
  • Häll pinjenötterna i en skål.
  • Skär sedan halloumi i skivor och stek i lite olja i stekpannan.

Servera halloumi med rostade rotsaker och hummus. Toppa med rostade pinjenötter.

Inlagda rödbetor

Inlagda rödbetor är ett gott tillbehör till husmanskost. Du kan lägga in hela betor eller skära dem i skivor.

Du behöver:

  • 1 kg rödbetor
  • 2 liter vatten
  • 2 tsk salt
  • Till lagen:
  • 1 liter vatten
  • 2 dl ättikssprit
  • 3 dl strösocker
  • 10 vitpepparkorn
  • 10 hela nejlikor
  • 2 lagerblad
  • 1 cm färsk pepparrot

Gör så här:

  • Koka upp vatten och häll i saltet.
  • Skölj betorna och skär av en bit av blasten.
  • Lägg betorna i det kokande vattnet och låt koka 1 timme eller tills betorna blivit mjuka.
  • Låt betorna svalna och gnid av skalet och skär bort blasten. Skiva betorna (om du vill lägga in skivade rödbetor). Ett tips är att ha ett par plasthandskar på sig när man hanterar de kokade betorna, så att man inte blir alldeles röd om händerna.
  • Koka upp vatten, ättika och socker.
  • Lägg i vitpepparkorn, nejlikor och lagerblad.

Lägg rödbetorna i varma och rengjorda glasburkar tillsammans med bitar av den färska pepparroten. Häll den varma lagen på rödbetorna och sätt på lock. Oöppnad burk håller sig ungefär 6 månader i kylskåp.

Du kanske också gillar