Vad äter vi i år – egentligen? En ny smakrapport från Livsmedelsföretagen visar att det inte längre är bara pulled pork och avokadotoast som får smaklökarna att jubla. 2025 bjuder på oväntade smakkombinationer, nostalgisk tröstmat och en hel del överraskningar i grytorna. Här är de stora trenderna – och varför du kommer se dem överallt.
Pistage är det nya vanilj
Grönt, nötigt och lyxigt – pistage har fått ett rejält uppsving och syns nu i allt från glass, kakor och krämer till matiga rätter med lamm, kyckling och pasta. Den subtilt rostade smaken har klättrat till toppen på smaklistorna, och kombineras gärna med citrus, honung eller salt. 2025 års mest oväntade – men älskade – smak?

Mer asiatiskt, men inte som du tror
Det är inte längre bara sushi och ramen. Nu söker vi oss till sydostasiatiska smaker som fermenterat, starkt och syrligt. Tänk krispiga sallader med mango och fisksås, koreanska såser, och friterat med dips. Hemmaköken blir modigare, och många upptäcker smaker de tidigare bara mött på resan eller i food trucks.

Sött möter surt
Den sura trenden har vuxit i det tysta – och 2025 slår den igenom. Vi pratar syrlig rabarber i glass, picklade bär till desserter, citron som smaksättare i kaffe (!) och sura frukter i godis, bakverk och snacks. Det handlar inte om att ersätta socker – utan om att balansera det på nya sätt.
Grönsaker i nya roller
Rödbetan har fått en revival, spetskålen får stå i centrum och vi experimenterar mer med textur: råhyvlat, kolgrillat, syrat. Grönsaker är inte längre bara tillbehör – de är smakbärare och stjärnan på tallriken. Inte alltid för hälsans skull – utan för smaken.
2025 års mattrend är tydlig: vi vill bli överraskade, men inte skrämda. Smaker vi känner igen får nya former, och det vi tidigare trodde var nischat blir vardag. Pistage, syra, fermenterat och rökigt – det är året då smaklökarna får jobba lite extra. Och det gillar vi.
